El Tribunal Suprem ja ha engegat la renovació de la Sala Penal amb l'objectiu, segons La Vanguardia, de poder jutjar el president a l'exili, Carles Puigdemont, si la justícia belga decideix extradir-lo. La idea és nomenar tres nous jutges que no hagin intervingut mai en cap de les fases anteriors relacionades amb el procés.

Amb aquesta estratègia el Suprem vol evitar que, en el cas d'extradició, es puguin recusar els jutges per estar "contaminats" per altres processos relacionats amb el procés. 

Aquests nous magistrats, per tant, no haurien format part dels set que van assumir el judici al procés i tampoc haurien format part de la Sala d'Apel·lacions que va resoldre els recursos interposats contra les decisions de Llarena durant la investigació dels fets, segons apunta aquest mitjà. 

Amb aquests cinc nous jutges el Suprem vol que no es pugui qüestionar la falta d'imparcialitat objectiva, ja que no han format part de cap fase anterior relacionada amb el procés. 

El mateix dia que va sortir la sentència contra els líders independentistes, el magistrat de la sala penal del Suprem Pablo Llarena va activar una nova euroordre contra Puigdemont. De la mateixa manera, l'instructor de la causa sobre el procés també va posar en marxa una ordre de detenció internacional.