El Tribunal Suprem ha rebutjat paralitzar cautelarment l'exhumació de Francisco Franco en no suspendre l'acord del passat 8 de novembre en el qual el Govern va donar via lliure a la continuació dels tràmits per treure les restes mortals del Valle de los Caídos.

Després de dues hores i mitja de reunió, la secció quarta de la Sala del Contenciós-Administratiu de l'alt tribunal ha desestimat la sol·licitud de la família del dictador de suspendre de forma cautelar els tràmits acordats pel Consell de Ministres per seguir amb l'exhumació, han informat fonts del Suprem. D'aquesta manera, el TS desastima estudiar la proposta de la família de Franco, que demanava paralitzar de forma cautelar els tràmits aprovats pel Consell de Ministres per seguir amb el procediment d'exhumació. 

El govern espanyol preveu exhumar les restes de Franco a finals del proper mes de gener, segons han indicat fonts de la Moncloa. Tot i la decisió del Tribunal Suprem, encara queda un termini d'al·legacions per la família. 

Què ha aprovat l'executiu espanyol?

El govern espanyol va acordar la continuació del procediment d'exhumació de les restes de Franco, d'acord amb la llei del 2007 que reconeix i amplia els drets dels qui van patir persecusió o violència durant la Guerra Civil i la dictadura. Per fer-ho, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, encara ha de remetre a l'ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, a Madrid, on es troba el Valle de los Caídos, el projecte necessari per materialitzar l'exhumació.

Els serveis tècnics de Patrimoni Nacional, segons va acordar l'executiu, seran els encarregats de la redacció d'aquest projecte. A més a més, el govern espanyol ha de sol·licitar encara un altre informe obligatori, però no vinculant, a la Direcció General de Salut Pública sobre el projecte d'exhumació per ser emès en un termini màxim d'un mes.

La Comunitat de Madrid ha donat via lliure a la Moncloa per exhumar Franco. Ho ha fet a través de la Direcció General de Salut de la Comunitat de Madrid, que ha enviat una carta al govern de Pedro Sánchez responent-li que l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos "no està sotmesa a cap requisit administratiu sanitari".