Preval la llibertat d'expressió. El Tribunal Suprem ha ratificat l'absolució d'Òmnium Cultural en el cas de 'la bandera verda'. Els fets es remunten al judici al procés, moment en el qual la declaració d'un agent de la Guàrdia Civil es va fer viral per la seva descripció d'una suposada bandera de l'entitat durant la manifestació del 20-S davant l'antiga seu d'Economia. Des d'Òmnium es van sumar a la tendència i van publicar un vídeo on feien servir la seva veu per denunciar la repressió policial a l'independentisme i les confabulacions de les forces de seguretat a fi de criminalitzar-los. Arran d'això, aquest cos policial va presentar una demanda contra l'entitat el 2019 en la qual denunciaven una vulneració del dret a la seva imatge, però no va tenir gaire recorregut, en considerar que el dret a la llibertat d'expressió i informació ha de prevaldre. Finalment, el Suprem ha confirmat l'absolució, i el president d'Òmnium, Xavier Antich, ho ha celebrat: "És una victòria en la defensa de la llibertat d'expressió, un dret fonamental que mai renunciarem a exercir malgrat que alguns el vulguin censurar", ha expressat en un comunicat.

Llibertat d'expressió

El 2020, el TSJC va desestimar la demanda, mentre que l'Audiència de Barcelona també emetre una sentència en la qual es feia prevaldre el dret a la informació per sobre la pròpia imatge del policia. Ara, el Tribunal Suprem també descarta que el vídeo s'utilitzés "amb finalitats publicitàries" i confirma que s'emmarcava en una campanya de contingut polític amb la finalitat de denunciar les falsedats que va cometre l'agent policial en la seva declaració durant el judici al procés. A més, també reconeix que es tractava d'un tema "d'interès general i amb la finalitat legítima de crítica política" i que, per tant, l'afectació del dret a la pròpia imatge queda justificada per l'exercici del dret a la llibertat d'expressió d'Òmnium Cultural, en tractar-se d'uns fets de "gran transcendència pública on l'entitat estava implicada", amb el judici al llavors president Jordi Cuixart.

Òmnium celebra l'absolució

Davant el nou pronunciament, Xavier Antich ha afirmat que "torna a quedar en evidència l'obsessió malaltissa de la Guàrdia Civil per atacar la principal entitat cívicocultural de Catalunya. La crítica als poders i la denúncia dels falsos testimonis no només són legítimes, sinó que formen part de la mateixa essència de la democràcia", ha recordat. L'agent de la Benemèrita en qüestió va mencionar les pancartes de l'entitat a favor de la democràcia i les va descriure com "un tros de tela quadrada on posa 'Òmnium' de color verd i alguna ratlla amb un pal"