Ja han passat quatre anys des d'aquell 20 de setembre del 2017, en el qual la Guàrdia Civil va intervenir la Conselleria d'Economia i la gent va respondre amb una de les mobilitzacions populars espontànies més importants de la història del país, tot a les portes de la celebració del referèndum de l'1-O. Una jornada que va ser un punt d'inflexió en l'independentisme català i que va deixar una de les imatges més manipulades del procés: Jordi Sànchez i Jordi Cuixart sobre un cotxe de policia intentant desconvocar la manifestació, que va servir de "prova" per a l'empresonament dels dos líders independentistes.

Ara, Sànchez i Cuixart viuen el seu primer aniversari del 20-S en llibertat amb les idees molt clares. Ambdós asseguren que aquell dia va ser una "trampa" de l'estat espanyol per combatre l'1-O, de la qual encara queden dubtes per resoldre. "Era un punt d'inflexió, no feia falta tenir grans coneixements sobre com es fan els escorcolls per adonar-te que el que l'estat espanyol havia parat era una trampa", explica el president d'Òmnium Cultural en un reportatge de Catalunya Ràdio emès aquest dilluns.

Nova estratègia de l'estat espanyol

És a dir, Cuixart no veu "normal que hi hagués cotxes de la Guàrdia Civil amb armes, ni que s'intentés entrar a la seu d'un partit polític sense ordre judicial, ni que es portessin a terme quinze detencions i quaranta registres a domicilis de servidors públics, ni que la Fiscalia fes públic que cridava a declarar 700 alcaldes...". "Ni de bon tros preveia que això suposaria que acabaríem a la presó, però tenia molt clar que l'estat espanyol havia canviat la seva estratègia per combatre el referèndum", admet.

Per la seva banda, el qui va ser president de l'Assemblea ha reconegut que "mai hauria imaginat que per una manifestació que va acabar sense cap incident remarcable fos empresonat i condemnat a nou anys de presó". "No n'era conscient i ho vaig veure després en un reportatge, que ens havien preparat una trampa", recorda Sànchez.

Cotxes amb armes

En aquesta línia, Sánchez destaca que té un dubte clau encara per resoldre: què hi feien allà dos cotxes de la Guàrdia Civil amb armes a l'interior i sense cap mena de vigilància? De fet, segons el president d'Òmnium, en un país democràtic s'hauria investigat l'actuació de la policia i per què hi havia un cotxe amb les portes obertes i armes a dins.

Tot i que els líders independentistes tenen molt clar que van fer "el que tocava", l'expresident de l'ANC reconeix que no tornaria a pujar a sobre del cotxe. Però no tant per la por a tornar a ser empresonat, sinó "perquè molts mitjans van fer servir la imatge per criminalitzar el moviment". Cuixart, en canvi, ha escrit a les xarxes socials el seu recurrent "Ho tornarem a fer!".

TUIT Jordi Cuixart Aniversario 20 S

Sobre si imatges com aquestes serien possibles avui dia, Cuixart creu que sí, perquè "l'independentisme està més fort que mai". I és que, segons el president d'Òmnium, només cal veure l'èxit de la Diada 2021 i les últimes eleccions a Catalunya, on el moviment va aconseguir el 52% dels vots.

Sànchez s'expressa en la mateixa línia de Cuixart: "Tenim una reserva molt gran d'energia, ho vam veure a la Diada". Una Diada que, recordem, va ser la mobilització popular més multitudinària de l'Europa postcovid.

 

Imatge principal: Jordi Cuixart i Jordi Sànchez sobre un cotxe de la Guàrdia Civil el 20-S del 2017 / ACN