El públic que segueix des de la sala del Suprem el judici al procés i pretén entrar amb pins amb proclames independentistes es pot emportar més d'una sorpresa. Aquest dijous no es permetia l'entrada de pins que tinguessin alguna imatge. S'han retirat fins i tot els que la gent del públic duia dins del bolso. "Xapes amb dibuix, no", era l'argument que rebien els qui demanaven explicacions.

Fonts del Suprem asseguren que aquestes són les ordres del tribunal i que han estat així des del primer moment. Segons aquestes fonts, no es permet entrar amb pins o samarretes amb consignes per la llibertat dels presos i, en general, amb lemes polítics. En canvi, assistents a la sala que han hagut de passar en altres ocasions el mateix control d'accés asseguren que s'ha restringit l'accés de símbols que en ocasions anteriors sí se'ls havien permès.

Entre les solapes que avui han perdut el seu pin hi havia la de les diputades Aurora Madaula (JxCat) i Gemma Espigares (ERC), però també el candidat a les eleccions europees de Junts Aleix Sarri. En canvi, el llaç ha entrat sense problema, o les flors grogues, o l'agulla de diputat dels parlamentaris o la de regidor de Xavier Trias, que també era a la sala.

Madaula i Sarri s'han hagut de treure el pin amb la imatge de Carles Puigdemont, però, a més, a Madaula ja a les portes de la sala l'hi han fet treure també la xapa groga amb el #Freetothom. En aquest cas li han advertit que tampoc podia entrar logos o consignes. En canvi, hi ha accedit amb un pin d'Ai Weiwei amb la imatge d'una mà amb el dit del mig alçada, penjat al bolso.

En el cas de la republicana Espigares, fins i tot li han retirat un pin d'Iñigo Errejón i Manuela Carmela, candidats per Mas Madrid a la Comunitat i l'Ajuntament de la capital espanyola, que una persona propera a Errejón, present a la cua, li havia regalat.

La mateixa situació s'han trobat les persones del públic, com la Marta i la Rosa Maria de Girona o l'Ainhoa de Barcelona que els han pres els pins grocs, fins i tot els que duien dins de la bossa, que registren en l'accés, però a una d'elles li han deixat un pin negre dels presos.

Tot plegat ha provocat certa perplexitat entre les persones que aquest matí accedien al Suprem per la porta lateral per on entren públic i familiars.

Llaços grocs i pins verds

El primer dia del judici, el president del tribunal, Manuel Marchena, va deixar clar, davant les protestes de Vox, que els acusats podien portar llaços grocs a la solapa. També es va permetre a les persones del públic, entre les quals es veien al començament tant llaços grocs com pins verds de Vox o imatges amb la bandera espanyola. De fet, al cap d'un mes de judici, l'excés de zel d'un policia de l'accés va decidir retirar llaços grocs, el Suprem va intervenir per frenar-lo immediatament i tornar-los als seus propietaris.

El canvi en la política d'accés de símbols s'ha registrat des de fa dies. I l'arbitrarietat ha arribat al punt que hi ha hagut persones del públic que al matí han pogut entrar un pin que a la tarda se'ls ha retirat. 

Tampoc es permeten les samarretes amb lemes de protesta, fins i tot s'ha obligat algunes persones a canviar-se de roba com a condició per poder accedir. Per contra, sí és permeten les bufandes i mocadors grocs i, en general, les peces de roba groga.

En general, les condicions s'han anat endurint per al públic, que les primeres setmanes inclús podia acostar-se als presos i saludar-los en el moment en què passaven pel seu davant per abandonar la sala. Des de fa setmanes, un cordó d'agents de paisà i uniformats impedeix tot contacte ni diàleg amb els presos. No dubten en apartar les mans que intenten una encaixada amb ells. Aquesta situació també l'han viscut alguns dels testimonis que han intentat saludar-los en passar pel seu costat per marxar.