Els tribunals donen l’esquena al partit ultra Vox. En certs temes. La sala penal del Tribunal Suprem no ha admès a tràmit una querella de Vox contra la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, per haver permès l'ús de llengües cooficials en el ple del 19 de setembre passat, abans que estigués autoritzat pel reglament de la cambra. “No és delicte”, afirma el tribunal, presidit per Manuel Marchena, segons la resolució difosa aquest dimarts. Armengol ha viscut ja diverses picabaralles amb el líder de Vox, Santiago Abascal, la darrera per haver acusat el president, Pedró Sánchez, “d’impulsar un cop d’estat”.

En la resolució, el tribunal explica que l'autorització perquè els parlamentaris no utilitzessin de manera obligatòria el castellà i els fos permès l'ús d'altres llengües oficials de l'Estat, “va tenir lloc en un context de modificació del Reglament del Congrés dels Diputats per a permetre aquesta situació, que va tenir lloc l'endemà, sent aprovat en la nova redacció l'autorització en el Parlament de llengües diferents de l'espanyol”. Hi afegeix que el fet que no estigués expressament aprovat en la sessió del 19 de setembre, “no significa que no pogués autoritzar-se la seva utilització, en la forma en què va ser utilitzat, i d'acord amb la modificació que anava a tenir lloc l'endemà passat”. La reforma va entrar en vigor el 21 de setembre, data en què el català ja és oficial al Congrés, com el gallec i el basc.

Delicte de prevaricació

Els cinc magistrats que conformen el tribunal hi precisen que el delicte de prevaricació, assenyalat a la querella de Vox, “exigeix que l'acció imputada sigui il·legal, injusta i arbitrària, que no es compleix per la mera contrarietat al dret, sinó que cal que aquesta contrarietat al dret sigui una contrarietat als principis i valors constitucionals”. I continua: “La mera il·legalitat és susceptible de ser corregida mitjançant la utilització de les normes de policia, fins i tot judicialment, reposant la legalitat infringida, però el delicte de prevaricació exigeix un plus de contrarietat amb la norma causant d'una lesió de valors i principis constitucionals que en el fet denunciat no concorre.” I per això, descarta qualsevol irregularitat de la presidenta Armengol i inadmet la querella del partit ultra.

 

Fita històrica

En concret, el 21 de setembre passat, i després d’anys de reclams, el Congrés dels Diputats va aprovar la reforma del reglament que permet usar el català, l’aranès, el basc i el gallec. Els 180 vots a favor del PSOE, Sumar, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu, PNB, BNG i Coalición Canaria es van imposar als 170 vots en contra de PP, Vox i UPN.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!