La suspensió dels presos polítics s'ha convertit en una patata calenta que crema a les mans dels responsables de la decisió. El president de la sala que jutja el procés, Manuel Marchena, ha tornat la pilota al Congrés en menys de 24 hores. El jutge ha replicat a la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, que és "inviable" l'informe que li havia demanat sobre l’aplicació de l'article 384bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal (Lecrim), del qual s’hauria de desprendre la suspensió dels diputats pel fet d'estar en presó provisional per delicte de rebel·lió.

La resposta del Suprem arriba dues hores abans de la reunió de la Mesa de la Cambra baixa en què s'haurà d'abordar la situació dels quatre diputats empresonats i processats, el republicà Oriol Junqueras, i els parlamentaris de JxCat, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

En una resolució de dos paràgrafs el president de la sala que jutja l'1-O ha replicat a Batet que "la configuració constitucional del Tribunal Suprem fa inviable l'elaboració de l'informe requerit".

Per aquesta raó, afegeix Marchena, la resposta a la petició que ahir li va remetre el Congrés es limita a "reiterar el que ja va ser raonat a la interlocutòria" de dimarts passat, en què traslladava a la Cambra la decisió d'executar la suspensió dels presos, en funció de l'article 21 del reglament que assenyala que un diputat queda suspès dels seus drets i deures parlamentaris quan es trobi “en situació de presó preventiva i mentre aquesta duri”.

 

Ningú, per tant, planteja dubtes sobre si s'ha de suspendre els presos. L'únic dubte que és formula és qui ha d'assumir la responsabilitat d'una decisió que, entre altres qüestions, alterarà l'aritmètica parlamentària.

La presidenta del Congrés intenta que Marchena apliqui l'article de la LeCrim que el jutge instructor, Pablo Llarena, va utilitzar per suspendre els diputats al Parlament, mentre que Marchena reclama que sigui la mateixa Cambra qui ho faci aplicant el seu Reglament. No obstant, l'article 21 del Reglament al qual apel·la jutge és el que assenyalen les defenses per reclamar la necessitat de demanar un suplicatori a la Cambra per poder jutjar els presos.