Mentre el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena pren declaració a Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, de la seva oficina en surten els primers passos de la instrucció en direcció a Barcelona i a la policia judicial.

Llarena ha demanat a la Guàrdia Civil que investigui tres transferències bancàries relacionades amb tres comptes corrents oberts per la "Delegació de Catalunya davant la Unió Europea a Brussel·les" en una sucursal del BBVA de Brussel·les. El magistrat ordena la investigació a partir de la documentació que han aportat els serveis jurídics del banc. 

El jutge demana que es tregui l'entrellat entre la possible relació d'aquestes tres transferències, que es van fer entre els dies 21 de setembre i 10 d'octubre de 2017, amb el que preveu l'Ordre de la Comissió d'Afers Econòmics del Ministeri d'Hisenda, del 15 de setembre de 2017. El govern espanyol va acordar aquell dia el control de les despeses de Catalunya, per la qual cosa la Generalitat tenia els comptes intervinguts.

Les transferències van tenir lloc l'endemà de les detencions dels càrrecs de confiança del Govern que estaven preparant el referèndum i del dia del ple del Parlament en què s'havia de proclamar la independència, però Carles Puigdemont la va susendre en el mateix discurs de proclamació.

Pablo Llarena sol·licita que s'identifiqui l'"ordenant i destinatari, concepte en què es van realitzar i destinació actual dels fons i, si s'escau, aplicació de les respectives quantitats de 58.250 euros (amb destinació a The Hague Centre for Strategic Studies) 61.450 euros (la mateixa destinatària) i 20.000 euros amb destinació a la Delegació del Govern a Croàcia".