La Secció Tercera de la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Suprem ha fet pública la sentència a través de la qual rebutja dos recursos presentats per la Generalitat contra la decisió del govern de Mariano Rajoy d'intervenir els comptes el setembre passat. La decisió –presa per unanimitat- es va donar a conèixer el 2 d'octubre però ara els magistrats argumenten el rebuig.

Per una banda, la sentència conclou que l'Estat pot intervenir els comptes de la Generalitat "sense el paraigües" del 155. També afegeix que la Generalitat, pel fet d'estar adherida al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) està sotmesa a mecanismes de control si incompleix el pla d'ajust i apunta que la intervenció va ser "legal, proporcionada i adequada a la finalitat que perseguia".

Els recursos demanaven deixar en suspens els dos acords de la Comissió delegada d'Assumptes Econòmics i l'ordre del Ministeri d'Hisenda, llavors amb Cristóbal Montoro al capdavant, que acordaven la no disponibilitat de crèdits pressupostaris a la Generalitat. El que, a la pràctica, va suposar la intervenció total dels comptes del Govern amb l'objectiu que es desviessin fons al procés i a l'organització del referèndum de l'1-O. En els recursos, qüestionaven la legalitat d'aquesta intervenció i que s'hagués pres abans d'aplicar el 155. 

En la sentència, els magistrats argumenten que les mesures preses pel govern de Rajoy són ajustades a llei i "proporcionades" i tomben els recursos de la Generalitat. Per una banda, argumenten que la Generalitat estava adherida al FLA i que, per tant, havia de complir el pla d'ajust. Segons la sentència, el Govern va incomplir aquest pla i això "empara" l'aplicació de mecanismes de control amb l'objectiu que els diners que provenen del FLA es destinin als objectius que marca el mateix fons. 

A més, argumenta que aquestes mesures d'intervenció financeres no s'han de prendre sota el paraigües del 155 i que, per tant, defensa que el govern de Rajoy va actuar bé. "El control i garantia de gestió per aplicar els fons obtinguts a les finalitats pressupostària en una comunitat que ha incomplert el pla d'ajust no té per què seguir l'article 155", estableix el text.