L'indult no procedeix. Aquesta ha estat la resposta de la sala segona del Tribunal Suprem als indults que havien sol·licitat set dels ultres condemnats per l'assalt de la llibreria Blanquerna de Madrid, segons ha avançat El Periódico i han confirmat a ElNacional.cat fonts de l'alt tribunal. Aquesta decisió arriba després que, esgotades totes les instàncies judicials a Espanya, la setmana passada, l'Audiència Provincial de Madrid dictés ordre de presó contra deu dels catorze assaltants.

El cas Blanquerna va donar moltes voltes pels tribunals, però hi ha sentència ferma del Tribunal Suprem des del 23 de juliol de l’any passat, des de fa més d'un any. Va arribar després que el Tribunal Constitucional obligués el Tribunal Suprem a tornar a redactar la sentència, fent suprimir l’agreujant per discriminació ideològica. Aquesta supressió va suposar una rebaixa considerable de les penes per als catorze condemnats: ara van dels dos anys i set mesos als dos anys i nou mesos de presó per un simple delicte de desordres públics. El mateix tribunal que els va jutjar en segona instància, el Tribunal Suprem, ara ha rebutjat la petició d'indult.

En paral·lel a les ordres de presó, la secció 30 de l'Audiència Provincial també va remetre la setmana passada un ofici al Tribunal Suprem per saber l'estat de l'informe de tramitació de l'indult per aquests dos, que continuen amb l'ingrés suspès cautelarment. L’ingrés a la presó estava aturat per la justícia des del passat abril, quan ja s'havien arribat a dictar les ordres d'ingrés.

En aquests moments, segons va informar l'Audiència Provincial el divendres, la secció 30 ha requerit a deu dels condemnats perquè recullin els pròxims dies 25 i 29 de novembre el manament d'ingrés voluntari a la presó. A partir de llavors, disposaran de deu dies per ingressar en el centre penitenciari que ells escullin. Dos dels condemnats estaven en cerca i captura després d’haver fugit. Un d'ells va ser capturat i ja compleix la seva pena al recinte de Victoria Kent. L'altre continua desaparegut, en parador desconegut. Finalment, en quedaven dos que van quedar en llibertat a l'espera de la resolució de l'expedient d'indult.

Com en tots els procediments d'indult, ja s'ha procedit als respectius informes del tribunal sentenciador (Suprem), de la fiscalia i d'Institucions Penitenciàries. L'última paraula la té el Ministeri de Justícia, que no té entre les seves previsions concedir la mesura de gràcia als ultres que van assaltar la Delegació de la Generalitat a Madrid la Diada del 2013.