El Tribunal Suprem no posarà cap impediment als cinc presos polítics que són diputats electes perquè puguin sortir de presó aquest divendres o dilluns que ve a lliurar les seves credencials i recollir l'acta de parlamentari prèviament a la constitució de les Corts, el pròxim 21 de maig, sempre que les cambres així ho considerin oportú.

Fonts jurídiques han informat Efe que la intenció del tribunal és donar resposta entre aquest dijous i aquest divendres a l'última petició de les defenses d'Oriol JunquerasRaül RomevaJordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, i tot apunta que podran dirigir-se al Congrés i el Senat abans dels plens de dimarts que ve i d'aquesta manera poder complir amb els tràmits exigits pel reglament de les cambres.

Les fonts recorden que la Sala ja es va pronunciar des d'un punt de vista jurídic i els va permetre exercir els seus drets polítics dimarts que ve, de manera que no posaran inconvenients a una qüestió "operativa" i "adjunta", en què les cambres han de primer establir si és necessària la seva presència i, en cas afirmatiu, assenyalar com i quan fer-ho.

En el cas de Romeva, el Senat sí que exigeix la seva presència física per realitzar aquests tràmits; cosa que no passa amb els altres quatre electes al Congrés, que poden delegar aquests actes, si bé el Suprem podria estendre l'autorització als cinc si cal.

Una altra cosa serà la logística per acudir a les cambres i el temps que hi siguin, atès que són tràmits que exigeixen poc temps, de manera que fins i tot poden realitzar-se el mateix dilluns, malgrat que està fixada l'última sessió de testificals del judici.

Aquest dijous han arribat a la taula del tribunal que jutja el procés dos escrits de les defenses dels cinc acusats en què sol·liciten un altre permís extraordinari perquè acudeixin a les Corts a realitzar els tràmits oportuns abans del ple de constitució d'aquestes.

Mentre que l'escrit de Jordi Pina, advocat dels presos de JxCat, s'ha cenyit a l'esmentada petició, Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva, ha sol·licitat també que els seus defensats puguin quedar-se una vegada finalitzat el ple per donar rodes de premsa o reunir-se amb altres parlamentaris, fet que no contempla el tribunal. També ha insistit en la necessitat que la Sala sol·liciti un suplicatori a les corts per continuar amb el judici, una cosa que ja els va denegar el tribunal dimarts passat.