Les mesures excepcionals de l'estat d'alarma pel coronavirus ara es traslladen a l'àmbit judicial. Aquest dijous, la sala segona del Tribunal Suprem ha sol·licitat a la Fiscalia que informi sobre la competència, possible acumulació i fons de l'assumpte d'un total de 36 denúncies i 15 querelles —51 en total— formulades contra diversos membres del govern espanyol durant el periode de l'estat d'alarma. Un cop rebut l'informe, els magistrats decidiran el que sigui procedent.

D'aquesta manera, queda en mans de la Fiscalia del Tribunal Suprem decidir si és procedent o no investigar tant el president Pedro Sánchez com altres membres de l'executiu de coalició per la gestió que s'ha fet de la crisi sanitària. Des de la Fiscalia General de l'Estat remarquen que l'exministra i fiscal general Dolores Delgado es mantindrà al marge de la decisió que prengui el ministeri públic sobre aquest dossier.

Entre aquestes denúncies hi ha la de l'advocat Víctor Valladeres contra el mateix Pedro Sánchez per imprudència en haver permès la manifestació feminista del 8-M a Madrid. És el mateix lletrat que va iniciar la causa als tribunals ordinaris de Madrid contra el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, una causa que ja ha estat arxivada per la jutgessa Carmen Rodríguez-Medel.

EuropaPress delegado gobierno madrid Manuel Franco

FOTO: El delegat del  govern espanyol a Madrid després de declarar davant la jutge el mes de juny (Europa Press)

La causa del 8-M

El passat 12 de juny, la jutgessa instructora Carmen Rodríguez-Medel va acordar el sobreseïment provisional de la causa del 8-M a Madrid. Ho va fer després d'interrogar el delegat del govern espanyol a Madrid, l'acusat José Manuel Franco, i altres testimonis. La magistrada va considerar llavors que "no hi ha indicis suficients d'actuació delictiva" per part de Franco pel delicte de prevaricació administrativa, malgrat el controvertit informe de la Guàrdia Civil. La interlocutòria sostenia que l'investigat, entre el 5 i el 14 de març, "no va tenir coneixement cert, objectiu i tècnic del risc que per a la salut de les persones comportava la realització de manifestacions i concentracions". També constatava que Franco "no va rebre comunicació o instrucció sanitària sobre aquest particular i tampoc la va recollir d'ofici de cap autoritat competent en l'àmbit sanitari"