El Tribunal Suprem ha admès a tràmit el recurs presentat per la família del dictador Francisco Franco contra la decisió del govern espanyol d'exhumar les seves restes del Valle de los Caídos i accepta estudiar la paralització cautelar de qualsevol maniobra en aquest sentit en espera del seu pronunciament definitiu.

Mitjançant una diligència, la Sala Tercera del Contenciós-Administratiu del Suprem ha acordat avui obrir una peça separada de mesures cautelars per decidir sobre la suspensió de l'exhumació, tal com havia sol·licitat la família Franco.

A més, dóna un termini de deu dies a l'Advocacia de l'Estat perquè pugui presentar al·legacions respecte a la paralització del trasllat de les restes del dictador, sempre en espera que el Tribunal Suprem es pronunciï definitivament sobre el recurs dels familiars contra la mesura acordada pel govern espanyol.

Just abans de presentar el seu recurs, els néts del dictador van dirigir una carta a l'Executiu espanyol en la qual consideraven "nul de ple dret" l'acord del Consell de Ministres del passat 15 de febrer en el qual se'ls citava a determinar en un termini de 15 dies un nou lloc d'enterrament.

Encara que l'acord del govern espanyol excloïa expressament la cripta de la catedral de l'Almudena com una possible ubicació de les restes per raons d'"ordre públic", els familiars insistien que és allà on volen que siguin enterrats en cas que el Suprem dictamini que han de sortir del Valle de los Caídos.

El govern espanyol havia establert que determinaria unilateralment el lloc d'enterrament definitiu de Franco si la família no acceptava fixar un lloc alternatiu a la catedral de l'Almudena. Una mesura que, després de l'obertura per part del Suprem de la peça separada sobre mesures cautelars, queda ara a compte del que determini l'Alt Tribunal, una vegada que s'hagi pronunciat l'Advocacia de l'Estat.