Pena ratificada. El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dijous la condemna de sis anys i mig de presó i 18 anys d'inhabilitació del jutge Salvador Alba per conspirar contra la jutge Victòria Rosell quan era diputada de Podemos. D'aquesta manera ha ratificat la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Canàries, que l'any 2019 va declarar culpable el magistrat per tres delictes comesos durant el temps que va substituir l'actual delegada del govern espanyol per la Violència de Gènere al capdavant del jutjat d'instrucció número 8 de Las Palmas de Gran Canària: prevaricació, suborn i falsedat. Pels dos primers, tres anys de presó; pel tercer, tres anys i mig.

Els magistrats han desestimat els recursos d'Alba, però també els de l'acusació particular exercida per la mateixa Rosell (i la qual es va adherir a Podemos), que sol·licitava incrementar la condemna fins als deu anys presó. És a dir, manté la sentència del TSJ de Canàries que condemnava el jutge a sis anys i mig de presó, així com la pena de 18 anys d'inhabilitació. El tribunal també li va imposar una multa de 12.000 euros i una indemnització de 60.000 euros en concepte de danys morals. 

Perjudicar el prestigi de Rosell

El Tribunal Suprem ha conclòs que Alba va fer servir "un procediment penal per assolir finalitats impròpies" i "perjudicar el prestigi" de la jutge Rosell. En aquest sentit, ha considerat provat que el condemnat es va reunir en el seu despatx amb un investigat a qui li va prometre que li estalviaria una investigació a canvi que aportés informació i documentació a la causa per afectar a Rosell. 

Els magistrats han afegit que la finalitat principal no era interrogar l'imputat, "sinó crear i aprofitar una ocasió per introduir en la causa aquelles dades que poguessin perjudicar el crèdit o el prestigi de l'anterior jutge d'instrucció". En definitiva, Alba va "torçar" el procediment per obtenir de manera il·lícita contractes que poguessin incriminar Rosell, fins i tot oferint a l'empresari imputat la possibilitat d'arxivar el seu cas.

Connexions contràries a la jutge

La sentència del TSJ de Canàries que el Suprem ha confirmat va declarar provat que Alba va manipular una investigació oberta a l'empresari Miguel Ángel Ramírez per perjudicar la jutge que l'havia dirigit abans que ell, la mateixa Rosell, quan aquesta ja era diputada al Congrés. La resolució afirmava que Alba es va reunir de forma reservada amb l'empresari per expressar-li la seva intenció d'aconseguir proves que Rosell havia intervingut en la causa malgrat tenir interessos econòmics indirectes en l'afer, unes suposades relacions comercials entre la seva parella i les empreses de qui aleshores era el propietari de Seguretat Integral Canària.

La possible connexió hauria obligat Rosell a apartar-se del cas, si hagués estat certa. Però resulta que va ser objecte d'una investigació disciplinària iniciada a instàncies de la Fiscalia de Las Palmas, que va finalitzar amb dues resolucions favorables a la jutge, tant del Consell General del Poder Judicial com de la sala contenciosa administrativa del TSJ de Canàries.

 

Imatge principal: El jutge Salvador Alba i el seu advocat arriben a l'Audiència Provincial de Las Palmas / Europa Press