L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha volgut mantenir fins a l'últim moment la incògnita sobre si compareixerà a la cita que té amb el jutge instructor del procés, Pablo Llarena, al Tribunal Suprem. La política independentista, que va tornar a Catalunya per sorpresa fa unes setmanes, s'ha limitat a dir això sobre les seves prioritats de demà: "Jo demà treballaré, tinc feina". Ponsatí, però, no ha concretat si això vol dir que anirà o no a Madrid. "Totes les capitals europees són interessants", ha dit amb un to irònic. "Mai diguis mai d'aquesta aigua no en beuré. Algun dia o altre hi aniré a Madrid. O potser no, ves a saber", ha afegit, en un acte a l'oficina europarlamentària de Junts per Sant Jordi.

Acusada de desobediència per la seva implicació en l'organització del referèndum de l'1-O, l'exconsellera d'Educació està citada dilluns al Tribunal Suprem per fer la declaració indagatòria, però ja ha dit en diverses que no té "especials ganes" de parlar amb Llarena. El magistrat l'ha visat que no comparèixer comportarà "la modificació de la seva situació personal i de la seva conducció davant" del Suprem "per la força pública". Ara per ara, en la seva agenda Ponsatí només hi té punt vermell: participa com a suplent a la Comissió d’Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu a partir de les 3 de la tarda. 

I què passarà si Ponsatí planta Llarena aquest dilluns? Després de la detenció a Barcelona i posterior alliberament, el jutge instructor ja va posar les cartes a sobre de la taula en la interlocutòria que va redactar a altes hores de la nit. L’avís era clar després de posar dia i hora a la citació: "Amb advertència que l’incompliment de la crida efectuada comportarà la modificació de la seva situació personal i la seva conducció davant d’aquest Tribunal per la força pública”. Amb la incompareixença, l’exconsellera forçarà a que el Suprem emeti un ordre nacional de detenció que, a la pràctica, no tindrà cap efecte si no trepitja l’Estat espanyol sabent que té la protecció de la immunitat, per la qual cosa Llarena té suspeses les euroordres internacionals. El full de ruta de Ponsatí és buscar les pessigolles a Llarena per posar-lo en un embolic amb les autoritats europees tenint en compte la seva condició d’eurodiputada.

Primer Sant Jordi a casa des del 2017

Aquest diumenge, Diada de Sant Jordi, la consellera d’Ensenyament durant de l’1 d’octubre ha remenat la cua pel centre de Barcelona. Al llarg del dia s'ha passejat per la capital catalana i ha estat signant exemplars del seu llibre Molts i ningú (La Campana, 2022) en més d’una parada. Per a Ponsatí és "molt emocionant" ser a Barcelona aquest diumenge per la jornada cultural catalana: "Feia molt temps que no trepitjava el Sant Jordi de Barcelona i estic molt contenta de poder-hi ser".