Dispersió. L’espionatge amb el programari Pegasus a l’independentisme català s’investigarà per separat. El titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona -que va iniciar una investigació de l’espionatge a l’expresident del Parlament, Roger Torrent i a l’exdiputat Ernest Maragall, des d’octubre del 2020 i que l'ha arxivat de forma provisional- ha rebutjat d’acumular-hi la querella presentada per la CUP en assegurar que  “no pot atribuir-se a la mateixa persona”  aquesta intromissió a la intimitat a través dels seus mòbils. A més, afegeix que l’empresa NSO Group no està com a investigada en la causa oberta pels líders d’ERC, mentre que la CUP i Òmnium han demanat la seva imputació per vendre i no controlar l'ús del seu programa Pegasus al govern espanyol. "Fins a la data, no consta base fàctica o jurídica per a la seva imputació", conclou el jutge José Antonio Cruz vers l'empresa NSO.

Això significa que la querella de la CUP es retornarà al jutjat d’instrucció 22 de Barcelona. Òmnium, en veure aquesta resposta i que la seva querella va recaure en el jutjat d’instrucció 21 de Barcelona, ha demanat aquest dijous al seu titular que "impulsi" la investigació, i que demani al jutge de l’Audiència Nacional que investiga l’espionatge al president del govern espanyol que els inclogui en la comissió rogatòria a Israel per interrogar com a testimoni un titular de l’empresa NSO, com s’ha informat aquesta setmana des del gabinet de premsa del Poder Judicial.

ERC i la CUP, també

La querella dels nous afectats d’ERC seguirà al jutjat d’instrucció 24 de Barcelona, i l'advocat del partit republicà, Andreu Van den Eynde, també acaba de sol·licitar a la magistrada titular d'aquest jutjat, Maria Antonia Coscollola, que iniciï la investigació després de constatar la negativa del magistrat del jutjat d'instrucció 32 d'investigar juntes les querelles de Pegasus. Van den Eynde ha demanat, a més, que la magistrada Coscollola "s'adhereixi" a la comissió rogatòria a Israel  de l'Audiència Nacional per interrogar un responsable de l'empresa titular de Pegasus.  "Hi ha una discriminació de caràcter polític que porta a una situació d'indefensió injustificable", han afirmat en un comunicat els dos querellants d'ERC, el president del grup parlamentari d'Esquerra, Josep Maria Jové i l'eurodiputada  Diana Riba, respecte a les dues velocitats en la investigació de l'espionatge amb Pegasus:  "àgil" a l'Audiència Nacional amb l'espionatge al govern espanyol, i "paralitzada a Catalunya, amb els independentistes catalans.

 La querella de l’ANC està pendent, tot i que inicialment està en el jutjat d’instrucció 32 de Barcelona. Així, per ara són tres jutjats de Barcelona que analitzaran l'espionatge polític, i segurament s'afegirà un quart amb els querellants de l'Assemblea.

Discriminació

L’advocat Benet Salellas, en nom dels tres afectats d’Òmnium i  els tres de la CUP, ha presentat dos escrits als  jutjats 22 i 21 de Barcelona, en què reclama als respectius jutges que “doni impuls” a les querelles i que practiquin les diligències d’investigació que va sol·licitar en el seu escrit. I, a més, que el jutjat pugui participar en la comissió rogatòria internacional a Israel acordada i on viatjarà el titular del jutjat Central d’Instrucció 4 de l’Audiència Nacional, José Luis Calama, i que s'incorpori còpia de la totalitat de les diligències prèvies tramitades en aquell jutjat a l'expedient d'Òmnium i al de la CUP.

En l’escrit,  Salellas denuncia que “hi ha una important diferència entre la tutela judicial que s’està donant a les víctimes tutelades per l’Audiència Nacional i les que han denunciat els fets en els jutjats de Barcelona”. Hi afegeix que havent transcorregut quaranta dies des de la presentació de les querelles encara  no han estat ni admeses, i critica que en el cas de la querella de la CUP, el fiscal no va informar fins al 24 de maig passat, i on demana que no s’acumuli a la causa del jutjat d’instrucció 32, com ara ha decidit el jutge. I el mateix passarà ara amb la querella d’Òmnium.

“No ens consta que la nostra Llei d’Enjudiciament Criminal estableixi gradació entre les víctimes ni que la tutela per un atac tan greu a la intimitat d’uns ciutadans rebi diferent protecció en funció del càrrec que ostenti la víctima en qüestió, per tant, aquesta diferència de tracte es troba en aquest moment totalment injustificada”, afirma el penalista.

Fiscalia

El fiscal de Delictes Informàtics, Roberto Valverde,  ha expressat al jutjat d'instrucció 32 de Barcelona que s'oposa a l'acumulació de les querelles derivades del Catalan Gate, ja que, tot i que els querellants han estat infectats amb Pegasus, "no es pot aclarir que sigui la mateixa persona o entitat". També precisa que en aquest jutjat no s'investiga l'empresa NSO, de la qual -afegeix- no es tindria jurisdicció perquè té la seu fora de l'Estat espanyol. I el darrer argument és que el fiscal tampoc comparteix els arguments dels querellants, que arran de les declaracions del govern espanyol es pot inferir que s'assumeix l'autoria de l'espionatge per part del CNI o agències governamentals, ja que assegura que "no existeix cap element objectiu tècnicament que permeti sostenir ni tan sols indiciàriament l'autoria de persona o entitat pública o privada alguna". Tanmateix, des del CNI es va admetre haver espiat divuit persones, entre elles el president Aragonès, amb el vistiplau del jutge del Suprem.

Òmnium

Davant aquesta realitat, Òmnium Cultural ha denunciat la diferència de rang que la justícia espanyola està donant a les víctimes de l’espionatge amb programari Pegasus. “Mentre l’Audiència Nacional ja ha iniciat una investigació per les causes de Pedro Sánchez i Margarita Robles, la nostra causa segueix encallada entre jutjats i sense cap resposta”,  ha afirmat Xavier Antich, president d'Òmnium.