Ja hi torna. El Tribunal Suprem ha tornat a obrir judici oral a la diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant per un presumpte delicte de desobediència greu a l'autoritat. Concretament, la cupaire serà jutjada per haver-se negat a respondre les preguntes de Vox durant el judici als líders del procés al mateix Tribunal Suprem. Amb tot, aquest és el pas previ perquè Reguant hagi de personar-se al tribunal, a falta de concretar la data d'aquest nou judici. En un tuit, la diputada anticapitalista ha reaccionat a la notícia, lamentant que s'hagi assabentat pels mitjans de comunicació: "Abans que notificar el meu advocat, el Tribunal Suprem ha tirat de nota de premsa per informar que m'obre judici oral per haver assenyalat que acceptar la presència de qui nega drets fonamentals en el marc del judici al TS ja era una declaració d'intencions".

No és el primer cop que se li obre judici oral per aquesta causa. De fet, a finals de gener el Suprem va anunciar que jutjaria la diputada l'1 i 2 de març. Aleshores, la fiscalia li havia demanat sis mesos de presó i inhabilitació per un delicte de desobediència greu; ara, la petició és de quatre mesos de presó i inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de condemna. Ara bé, l'alt tribunal va anul·lar la primera vista convocada contra Reguant per un error en la tramitació de la causa: com que va obtenir l'acta de diputada el març del 2021, la finalització del seu procediment hauria d'haver-se fet a l'alt tribunal i no en un jutjat de Madrid. Ara, el Suprem ha designat una nova instructora, la jutgessa Carmen Lamela, que ha acordat tornar a obrir judici oral.

 

Lamela considera que els fets poden ser constitutius d'un delicte de desobediència greu i remarca que Reguant va actuar sabent les conseqüències que podien tenir i "assumint-les", després de ser advertida pel president del tribunal del judici del procés, Manuel Marchena. Per aquesta acció, la diputada (i el també cupaire Antonio Baños) ja va rebre una multa de 2.500 euros, quan era regidora de l'Ajuntament de Barcelona, però ara haurà d'afrontar-se al judici oral. És per això que la seva defensa considera que ja va ser castigada per aquesta suposada desobediència i no se la pot sancionar dos cops pels mateixos fets.

Acte de suport a Madrid

L'1 de març, dia que havia de celebrar-se la primera jornada del seu judici, l'independentisme va aplegar-se a Madrid per donar suport a la cupaire. En declaracions als periodistes abans d'entrar al Tribunal Suprem, on estava citada a quarts d'onze, Eulàlia Reguant va defensar que tornaria a fer "exactament el mateix" que va fer fa dos anys, perquè "assenyalar el feixisme en el judici de l'1-O és un deure que tenim". També va denunciar la "connivència històrica" entre la justícia espanyola i l'extrema dreta, fet que no li fa tenir cap confiança en una sentència justa. Malgrat tot, va dir estar "tranquil·la i convençuda". 

El mateix van denunciar els diputats d'altres partits independentistes que s'havien acostat a donar-li suport. Marta Vilalta (ERC) va criticar que "continua la causa general contra l'independentisme" però va advertir que "la repressió no serveix per a aturar un moviment tan fort". Pilar Calvo (Junts) va defensar que cal "acabar amb el govern de les togues". Genós Boadella (PDeCAT) va qüestionar l'acusació i les penes que se li demanen, que són "totalment injustes i desproporcionades". Fent costat a Reguant també hi havia Jon Iñarritu (EH Bildu), Gerardo Pisarello (Comuns) i Vicenç Vidal Matas (Més per Mallorca).