"M’agradaria poder declarar en català, si és possible, i després expressar, assumint les conseqüències, que davant de l’extrema dreta i un partit masclista i xenòfob, no acceptaré contestar les preguntes de l'acusació". Amb aquestes paraules fa tot just un any, el 27 de febrer passat, Eulàlia Reguant va negar-se a respondre les preguntes de VOX durant el judici al procés al Tribunal Suprem. Fruit d'aquella acció, avui s'enfronta a un judici per desobediència. Abans d'entrar a declarar al jutjat de Madrid, ha justificat la seva actitud aquell dia: "al feixisme se'l combat". 

En la causa contra els líders independentistes que van comandar el procés fins a la Declaració d'Independència, VOX va exercir com a acusació popular. La defensa d'un dels acusats, Jordi Cuixart, ja va manifestar públicament que acceptar la presència dels d'Abascal implicava ometre la responsabilitat del tribunal d'oferir un judici just. En els mateixos termes s'ha expressat avui Reguant. "Acceptar un partit que nega drets fonamentals era una manera de condicionar un judici polític, una eina més de l'estratègia repressiva", ha criticat. Així mateix, ha deixat clar que n'assumirà les conseqüències.

El cas és que en un judici, els testimonis -a diferència dels acusats- estan obligats a respondre les preguntes de totes les parts. Qui fou diputada de la CUP durant la legislatura del govern Puigdemont ha avançat que entrarà al jutjat "a respondre i argumentar" per què tant ella com Antonio Baños -que declararà el 18 de març per videoconferència- van rebutjar respondre a VOX. "Nosaltres defensem el dret a dissentir", ha explicat. La líder anticapitalista ha insistit que "la millor manera de combatre l'ultradreta és confrontar-la al carrer, a les institucions i també als jutjats". 

La defensa dels membres de la CUP entén que els seus representats tenien el dret a no contestar i juguen la carta de l'objecció de consciència, un dret reconegut a la llei d'enjudiciament criminal. L'acusació per desobediència podria suposar fins a un any de presó. A més, el Suprem els va imposar una multa de 2.500€, una suma que, com tantes altres, es va pagar de la Caixa de Solidaritat. 

A l'entrada del jutjat, representants destacats dels partits independentistes han acompanyat Reguant, entre les quals Montse Bassa, d'Esquerra Republicana, i Laura Borràs, de Junts per Catalunya. També hi ha estat present el col·lectiu Los 13 de Vallekas, un grup de persones denunciades per VOX.