La sala penal del Tribunal Suprem ha desestimat els recursos d'apel·lació i ha confirmat la interlocutòria de processament que va dictar el magistrat Pablo Llarena el maig del 2018 contra els consellers a l'exili Toni Comín i Meritxell Serret, que estan a Bèlgica.

A Comín, se'l processa pels delictes de rebel·lió i malversació de fons públics, mentre que a l'actual delegada del Govern a Brussel·les, Meritxell Serret, per desobediència i malversació.

A la interlocutòria, el tribunal afirma que en la causa existeixen indicis rellevants que els màxims dirigents del procés "van planificar, van organitzar i van implementar l'execució del referèndum, amb coneixement dels elevats riscos d'actes de violència que comportava, al que ha de sumar-se que no només no ho van suspendre quan se'ls va recordar les seves probables conseqüències, sinó que el dia dels fets estaven en l'espai territorial català on s'estava celebrant, és a dir, en el que es podia considerar l'escenari de la fase d'execució de la conducta il·lícita i inconstitucional que havien projectat i organitzat".

En relació a la rebel·lió, la Sala assenyala en un acte que el tribunal de Schleswig-Holstein (Alemanya) -que va rebutjar lliurar a Carles Puigdemont- va examinar "amb certa lleugeresa i superficialitat" la violència durant el referèndum.

A més, el tribunal es pregunta "quants policies serien necessaris per a obligar a complir" les resolucions judicials "que s'estaven infringint" davant la presència de "una massa de persones" convocada a executar una conducta inqüestionablement il·legal i inconstitucional" que anava a entrar "en confrontació" amb els agents.

 

La Sala recorda que no es tracta del concepte clàssic de rebel·lió (un delicte que en aquest cas sol afecta a Comín) en tant que en aquest cas es produeix des d'una comunitat autònoma amb "una estructura institucional molt sòlida i assentada" que comptava amb "un full de ruta" per a "desagregar-la institucional i políticament de l'Estat".

En el cas de Comín, que és diputat al Parlament, el tribunal ja podria suspendre'l de les seves funcions en aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal, ja que el processament per rebel·lió és ferm, com ja va fer amb els altres processats que tenien una acta de diputats a la cambra catalana.