El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha assegurat des d'Elna en el seu primer acte ja com a cap de llista de Junts al Parlament que és l’únic candidat capaç de dir no al president del govern espanyol, l’únic capaç de plantar-se quan faci falta. En una invectiva directa al candidat del PSC, Salvador Illa, però també al d’ERC, Pere Aragonès, ha advertit que qui millor ha entès aquesta capacitat per dir no és el govern de Pedro Sánchez, perquè al principi es pensaven que Junts anava de farol, però la negativa dels diputat d'aquest grup a acceptar la primera proposta de llei d'amnistia va demostrar que no era així. "Ja els hem ensenyat algunes vegades les nostres intencions. Nosaltres no anem a fer amics allà. Anem a servir Catalunya i si per servir Catalunya cal ajudar un govern espanyol hem demostrat que som capaços de fer-ho, però no a qualsevol preu", ha reblat. 

Davant de 2.200 persones que omplien l'antic recinte de les escoles d'Elna, Puigdemont s'ha referit directament al suport del seu partit al govern de Pedro Sánchez, que ha provocat malestar en una part de l'independentisme, i ha pronosticat que la gent de Catalunya, fins i tot molt independentista, preferirà un president capaç de plantar-se davant del president espanyol i això és el que es compromet a fer Junts. “S’ha de saber dir sí, efectivament, és molt popular dir sí. Però el més complicat és la gestió del no, cal tenir coratge, convicció i fortalesa davant de qui tinguis al davant, sigui l’estat espanyol o sigui qui sigui. Has de saber plantar-te. Això no és el no a tot, és saber dir no quan toca. Ho hem demostrat a Madrid, per exemple amb llei amnistia. Vam dir no, perquè deixava gent fora. I teníem raó. I avui la gent entén millor que quan Junts diu no és que no; que hi ha raons fonamentals per dir que no", ha reblat.

Junts ha presentat aquest migdia les seves llistes a un acte al recinte de les antigues escoles d'Elna després que el consell nacional del partit ha ratificat per aclamació les llistes que havia aprovat divendres l'executiva i que encapçala Puigdemont per Barcelona. Amb el president a l'exili, han intervingut a l'acte els caps de llista de Girona, Salvador Vergés; Tarragona, Mònica Sales, i Jeannine Abella, per Tarragona. 

Carles Puigdemont Elna EFE / David Borrat
Carles Puigdemont. Foto: EFE / David Borrat

Aragonès: incompleix

Les referències a la forma com ERC ha administrat el suport al govern espanyol no han estat les úniques crítiques que ha dedicat al candidat d'Esquerra, al qual ha retret la gestió que ha fet al capdavant del Govern de la Generalitat. Ha estat en recordar que el seu partit va decidir abandonar l'executiu de Pere Aragonès, “una decisió que no és fàcil, que comporta renunciar a tenir poder, tenir càrrecs, i és normal que molta gent no ho entengués”. Puigdemont ha argumentat que “en un govern que no fa les coses que ha de fer, que no compleix els acords que havíem pactat, Junts no hi podia continuar", atès que l'objectiu del seu partit "no és el poder pel poder", sinó el poder per transformar i reimpulsar el país. El candidat ha sentenciat que el temps els ha donat la raó, atès que “hi havia cops de timó que no s’han donat, i el Govern ha perdut el nord, incapaç d’afrontar les transformacions que aquest país necessita, i incapaç de reconstruir la majoria política i social que van donar les urnes per culminar la independència”.

Puigdemont ha començat la seva intervenció agraint als diputats sortints la seva feina i "comprensió" per no repetir a les llistes; i a Junts la generositat que ha demostrat per superar les costures del partit. “El partit ha respost bé i ha estat generós en la petició que els he fet de poder incorporar gent d’altres tradicions polítiques, o que ha estat independent, però que tots ells representen transversalitat, i una manera de fer política més complicada que la de gent que et diu sí a tot”, ha argumentat. Precisament, una de les intervencions que s'ha pogut escoltar avui a Elna ha estat la de la número dos de la llista per Barcelona, Anna Navarro, que ha fet el seu parlament de manera telemàtica des de Sant Francisco on fins ara ha viscut.

Trets al damunt

A aquests noms que s'han incorporat a les llistes, els ha advertit que comprometre’s amb el projecte de Junts equival a portar una diana a sobre, com saben els qui hi ha estat aquests anys i han pogut comprovar “com et disparen al damunt, en un sentit de moment figurat”. “I no tothom està disposat a assumir-ho, cal molta valentia”, ha reblat.

En el seu discurs, Puigdemont ha defensat la cultura de l’esforç i la importància del talent –“no podrem ser un país lliure i independent si no tenim fortalesa interior”, ha advertit-, ha explicat que la llista que avui presentava no està pensada per guanyar les eleccions, sinó per l’endemà de les eleccions. “No per sortir al pas i tenir un bon resultat a les eleccions, que el farem; hem posat una llista per l’endemà”, ha assegurat ironitzant que a la seva candidatura no hi ha fitxatges mediàtics, en referència implícita al fitxatge per a les files d'ERC del meteoròleg de TV3 Tomàs Molina.

Carles Puigdemont Elna EFE / David Borrat
Carles Puigdemont, en un moment de l'acte a Elna. Foto: EFE / David Borrat

Puigdemont ha concretat la proposta que planteja en quatre persones: Isaac Padrós, l'activista que va quedar cec arran d’un accident; Enatu Domingo, que va néixer a Etiòpia fa 27 anys i va arribar a Catalunya amb 7 anys; y Josep Rull, empresonat tres anys després de participar en el procés. “Aquestes tres biografies tenen un element en comú, s’han confrontat a impactes en la seva vida que els han posat a prova i no han perdut l’esperança i no mantenen cap rastre de caràcter amargat, no els ha pres l’esperança”, ha argumentat. Segons el cap de llista de Junts, cap ni un dels candidats que l'acompanyen "ha vingut a escalfar la cadira. “Si algú busca bons gestors que vagi al col·legi oficial de gestors, que són molt bons professionals”, ha ironitzat en una nova referència a Salvador Illa.

Ha obert l'acte el candidat de Girona, que ha garantit el suport a Puigdemont "en aquest nou embat per la independència". "Els candidats i candidates sabem els riscos que assumim, però ho fem amb tota fermesa i convicció", ha assegurat. La tarragonina Mònica Sales ha advertit que el repte que té Junts al davant és majúscul i que les eleccions representaran el retorn de Puigdemont, però també van de recuperació de la il·lusió, identitat i i l'autoestima, així com la defensa de la llengua, "que necessita recuperar tots els espais possibles". La lleidatana Jeannine Abella ha subratllat el lideratge de Puigdemont i ha pronosticat que "és l'hora de la política valenta deixant la política d'aparador". "Estem a punt", ha proclamat.