El Suprem limita la capacitat dels ajuntaments d'aprovar resolucions sobre temes que superin les seves competències. Així ho recull el diari Ara, que explica que tot plegat ve d'una sentència que s'ha fet pública aquest estiu contra Caldes de Montbui i que ha creat jurisprudència. 

Fa sis anys, l'ajuntament d'aquest municipi va aprovar una moció on es declarava "municipi lliure i sobirà", i on es demanava al Parlament que treballés per aconseguir la independència. 

Posteriorment, la delegació del govern espanyol a Catalunya hi va presentar un recurs.  El Suprem –després de passar pel jutjat 13 de Barcelona i el TSJC– ha conclòs que aquella declaració és nul·la perquè va més enllà de les competències que pugui tenir un ajuntament. 

El president Carles Puigdemont ja ha reaccionat a la xarxa: "No hi ha retorn possible a passats millors: la regressió autonòmica és una decisió que l'Estat no revertirà, per més que li donem la garantia que abandonarem la nostra lluita i desarem l'estelada, i si cal les quatre barres també, al bagul dels records".