El Tribunal Suprem ha declarat nul el Reial decret que regula el procediment de pagament de la compensació equitativa per còpia privada amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat, conegut com a 'cànon digital', segons una sentència.

Des del 2012, el cànon digital per còpia privada se sufraga a Espanya amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat, per la qual cosa l'import es fixa anualment, "dins dels límits pressupostaris" establerts per a cada exercici.

En concret, l'Alt Tribunal estima parcialment el recurs interposat fa tres anys per tres entitats de gestió (Egeda, Dama i Vegap), que entenien que no havien de ser els pressupostos estatals els que financessin aquest cànon, sinó exclusivament els usuaris de la còpia privada.

Il·legal

El Suprem atén la resolució del mes de juny passat del Tribunal de la UE que considerava il·legal el cànon al no garantir que el cost de la compensació equitativa només sigui sufragat, en últim terme, pels usuaris de còpies privades. Per aquesta raó, veu "inaplicables" els preceptes del Reial decret i els declara nuls.

"Segons el parer d'aquesta Sala, el present assumpte gira fonamentalment entorn d'un problema de dret de la Unió Europea", assenyala el tribunal, qui tot i això matisa que introduir una mesura per evitar que les quantitats recaptades dels impostos acabin sufragant la compensació equitativa és "tasca difícil".

A més, considera les entitats de gestió com a demandants "amb interès legítim" en aquest assumpte, malgrat les al·legacions de l'Advocat de l'Estat després de conèixer la decisió de Brussel·les.