La Sala Segona del Tribunal Suprem ha inadmès aquest dilluns a tràmit una denúncia contra la ministra d'Igualtat, Irene Montero, per un delicte de malversació en relació amb una campanya del seu ministeri per l'Orgull LGTBI del mes de juny passat. El Suprem, d'acord amb l'informe del fiscal, arxiva la denúncia al no apreciar cap il·lícit penal. El particular entenia que l'ús del terme 'todes' en una campanya relativa a l'Orgull LGTBI era "inapropiada".

La denúncia la va presentar un particular al setembre d'aquest any contra la campanya del ministeri de juny de 2021 que portava per lema 'Orgull de totes, tots, todes. Per una Espanya feminista i diversa '. Al·legava que aquesta campanya va ser finançada amb fons públics i que "l'autoria intel·lectual" era de Montero.

En la interlocutòria, ponència del magistrat Miguel Colmenero, el TS recorda que al govern li correspon la direcció de la política interior, i per exercir la funció executiva (article 97 de la Constitució) té al seu abast la disposició dels fons públics, i "que tant en un com en un altre aspecte, l'entesa del món i de la societat, i la consegüent promoció dels valors que, segons la ideologia que es defensi, es considerin dignes de protecció, permet a cada opció política orientar l'ús d’aquells fons amb aquestes concretes finalitats".

En aquest marc, el tribunal considera que les discrepàncies polítiques no han de traslladar-se a l'àmbit penal: "La discrepància respecte de l'encert o de l'oportunitat de la forma concreta en què es facin servir, s'ha de tenir la seva resposta en el camp polític, sense que pugui ser traslladada a l'àmbit penal, reservada per a les infraccions més greus de les normes de convivència, tipificades com a delicte al Codi penal".

 

 

 

 

El denunciant apuntava que s'estava incorrent en una malversació de diners públics perquè entenia com "injustificada i inapropiada la utilització del terme 'todes' donada la posició del Reial Acadèmia Espanyola sobre el particular".

Entenia així que es desviaven fons amb fins partidistes, que la campanya era contrària a l'interès general i que tracta d'imposar "una ideologia de gènere que és falsària doncs 'todes' no existeix en castellà". "Es finança amb diners públics una falsedat", deia, al·legant que no és cert que "els drets de les persones anomenades LGTBI no siguin plens". 

Però el tribunal entén que no hi ha delicte perquè la norma exigeix ​​perquè es doni que el subjecte "infringeixi les facultats d'administració de patrimoni, excedint-se en l'exercici de les mateixes".