La Sala Penal del Tribunal Suprem ha habilitat el mes d'agost perquè les parts personades en la causa pel procés independentista a Catalunya puguin presentar els escrits que considerin pertinents i així agilitar el procediment perquè pugui ser jutjat com més aviat millor, tenint en compte que nou dels 25 processats es troben a la presó.

"Atenent que alguns dels processats en aquesta causa es troben en situació de presó preventiva, s'acorda per dotar aquestes interlocutòries de la màxima celeritat, l'habilitació del mes d'agost per a la pràctica de totes aquelles actuacions que fossin necessàries per a l'esmentada finalitat", resa la interlocutòria de la Sala amb data el passat 11 de juliol.

D'aquesta manera, el Tribunal Suprem posa en marxa els mecanismes legals establerts en la Llei Orgànica del Poder Judicial, en la Llei d'Enjudiciament Criminal i en la Llei d'Enjudiciament Civil per evitar que la causa quedi paralitzada durant aquest mes, com sol ser normalment, ja que es considera inhàbil. Segons han informat fonts de l'alt tribunal Europa Press, amb això es pretén que la causa estigui llesta a la tardor per poder celebrar la vista oral.

Dos dies per informar sobre les peticions de llibertat

D'altra banda, la Sala presidida pel magistrat Manuel Marchena ―que serà el ponent de les resolucions que es dictin a partir d'ara― i format per Andrés Martínez, Juan Ramón Berdugo, Luciano Varela i Antonio del Moral han donat dos dies de termini a totes les parts, entre elles, la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular exercida per Vox, perquè informin sobre això sobre les peticions de llibertat que han presentat recentment els nou processats que estan en presó preventiva.

La causa es troba en aquests moments en una fase intermèdia, que és la compresa entre la conclusió de la instrucció ―el que va passar el passat 9 de juliol― i la interlocutòria d'obertura de judici oral, que donarà peu a la celebració del judici.

Aquests cinc magistrats encarregats de resoldre totes les qüestions pertinents en aquesta fase seran els que formaran el tribunal que jutjarà els 25 processats, a qui previsiblement s'afegiran uns altres dos jutges de la Sala Penal.