L'associació Amnistia i Llibertat s'adapta a les restriccions perimetrals de la Covid i ha habilitat una cinquantena de punts per poder firmar a favor de l'alliberament dels presos polítics catalans. L'objectiu és: "Facilitar les signatures tenint en compte la situació d’emergència sanitària actual. Aquest llistat anirà creixent, incorporant nous punts per tal de tenir més representació territorial".

La recollida de signatures es fa per tots els Països Catalans. A tall d'exemple, a les Illes Balears n'hi ha un a Maó i l'altre a Ciutadella; també al País Valencià a Burjassot, València, Alacant, Alcoi, Pedreguer, Gandia, Elx o Crevillent, entre d'altres. Amnistia i Llibertat ha habilitat un mapa interactiu per geolocalitzar els espais i també obre la porta a tots els municipis interessats a sumar-se en aquesta iniciativa a través del correu info@amnistiallibertat.cat.

Des d'aquest col·lectiu demanen a la justícia espanyola que alliberin els presos polítics del procés i també la retirada de tots els càrrecs i la persecució als qui es van exiliar a l'estranger després de l'1 d'octubre del 2017: "L’amnistia ha de comportar necessàriament la fi de la causa general contra l’independentisme i això implica no només la posada en llibertat de totes les preses i presos polítics i el retorn en llibertat de les exiliades i exiliats, sinó també l’anul·lació de les seves causes, les que s’estan produint en aquests moments, les que puguin venir en un futur i, per tant, la fi de la persecució al moviment independentista".

Tot parat a la justícia

En paral·lel, les famoses reformes dels delictes, com el de sedició, continuen totalment aturats. En el pla legislatiu del govern espanyol, aprovat després de la primera onada, hi apareixia: aprovar la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició abans que acabi l’any.

En les últimes setmanes, però, aquest compromís s’ha anat refredant i diluint cada cop més fins al punt que ara el ministre de Justícia diu que no té “cap data exacta” per a l’aprovació de la reforma del Codi Penal en Consell de Ministres, d’on passaria al seu debat parlamentari. Tampoc no ha volgut pronunciar-se sobre els possibles indults als presos polítics fins que no tinguin els informes damunt la taula del Consell de Ministres.