El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha rebutjat admetre el recurs del president d'ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, contra la decisió del Parlament Europeu de declarar vacant el seu escó.

El tribunal de primera instància a Luxemburg ha conclòs que l'Eurocambra no té cap competència per controlar la decisió de les autoritats espanyoles sobre l'anul·lació del mandat del líder d'ERC com a eurodiputat.

A més, el TGUE diu que la cambra europea tampoc es podia oposar a la decisió del Tribunal Suprem que va suspendre el mandat de Junqueras per la condemna en el cas de l'1-O, malgrat que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) li va reconèixer la immunitat ara fa un any. Per tant, el TGUE considera que la decisió de l'Eurocambra no pot ser objecte d'un recurs d'anul·lació.

El TGUE recorda que la verificació del compliment de les sentències de Luxemburg correspon als tribunals dels estats membres i, en última instància, al mateix TJUE. La decisió d'aquest dimarts del TGUE encara es pot recórrer davant del TJUE en última instància.

Un any de recursos

El Parlament Europeu va prendre nota el gener de l'elecció de Junqueras com a europarlamentari amb efectes des del 2 de juliol de l'any anterior, però va fer constar la vacant del seu escó amb efectes des del 3 de gener del 2020. Aquesta decisió es va adoptar després que la Junta Electoral Central (JEC) declarés la inelegibilitat de Junqueras per haver estat condemnat a una pena privativa de llibertat i que el Tribunal Suprem acordés el mes de gener passat que el líder d'ERC no podia desplaçar-se al Parlament Europeu a jurar el seu càrrec ni tramitar el suplicatori de suspensió de la immunitat parlamentària.

L'alt tribunal europeu ja havia denegat cautelarment la petició del líder republicà el passat mes de gener de suspendre la decisió de l'Eurocambra mentre no hi hagués una decisió ferma sobre el recurs. L’argument del TGUE per rebutjar les mesures provisionals va ser que "el jutge de mesures provisionals no pot dirigir ordres comminatòries a entitats que no siguin part en el litigi, com les autoritats espanyoles en aquest cas", per la qual cosa va considerar que la sol·licitud era inadmissible.