El Tribunal Suprem (TS) ha admès a tràmit els recursos de cassació que van interposar al gener de 2018 el Govern, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el Consorci del Museu de Lleida contra la sentència del 30 de novembre de 2017 que va declarar nul·la la venda de les obres de Sixena a la Generalitat. Amb aquests recursos es pretén recuperar les 97 obres que ara es troben al monestir de Sixena, 43 de les quals van ser lliurades després de l'entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida en plena aplicació del 155 a Catalunya. Les altres 53 estaven al MNAC i van ser lliurades pel conseller Santi Vila. Segons l'auto al qual ha tingut accés l'ACN ara hi ha un termini de 20 dies per recórrer aquesta admissió a tràmit.

Segons l'advocat que ha representat l'ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha explicat que es tracta d'una "simple admissió a tràmit" i s'ha mostrat sorprès pel fet que si bé és cert que hi ha un gran percentatge de recursos que el Suprem no admet, aquests "xoquen" per la seva extensió, ja que tenen prop de 70 pàgines i normalment el tribunal inadmet els que passen de 25. Español ha assegurat que al·legaran aquesta admissió a tràmit perquè l'extensió del recurs és "desmesurada i no s'haurien d'admetre".

En qualsevol cas, el lletrat ha dit que si s'admeten definitivament, estan "molt tranquils" perquè les sentències que anul·len la venda de les obres "són brillants i molt ben treballades" i "coincideixen plenament amb la jurisprudència del Suprem". S'ha referit així al raonament que ha defensat aquesta part quan indica que un monument nacional no es pot dividir per parts i que per tant no se'n pot vendre una part com són les obres ja que aleshores "desestructura la seva catalogació".

Cultura celebra l'admissió dels recursos

El Departament de Cultura ha valorat "positivament" l’admissió, per part del Suprem, dels recursos de cassació i dels recursos extraordinaris per infracció processal interposats per la Generalitat, el MNAC i el Consorci del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, contra la sentencia de l’Audiència Provincial d’Osca. La sentència, del novembre de 2017, va declarar nul·la la venda de les obres de Sixena a la Generalitat. En un breu comunicat, la Conselleria ha considerat, a més, que els recursos estaven "ben argumentats" i que els arguments eren "sòlids", i confia ara que la resolució de l'alt tribunal els serà "favorable".