El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha signat avui l'acord pel qual demana a la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, que tramiti el suplicatori remès per la Sala Segona de l'alt tribunal per poder jutjar el diputat i exconseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, imputat pels delictes de desobediència i de prevaricació pel cas de la consulta del 9-N.

El suplicatori és la petició que ha de fer el magistrat per poder jutjar un membre del legislatiu. En aquest cas, Homs és diputat i cal que el Congrés analitzi i voti si accedeix a la petició judicial. La condició d'aforat de Francesc Homs li dóna immunitat en matèria política i segons la llei només se'l pot processar per casos de "delicte flagrant" segons l'article 71 de la Constitució espanyola. 

Lesmes signa aquest acord després que l'instructor del cas contra Homs ho demanés el passat 6 d'octubre al Tribunal Suprem. Aquell mateix dia, la sala segona va dictar un acte en el qual s'acordava donar curs a la petició d'autorització al Congrés dels Diputats, com a requisit legal previ per dirigir el procediment contra el diputat i, si s'escau, formalitzar la inculpació per part l'instructor del cas. Per ara, se suspenen les actuacions fins que el Congrés respongui a aquesta petició.

Mandat del Parlament

Durant la seva declaració el passat 19 de setembre, el diputat va criticar davant del propi instructor de la causa el paper de la Fiscalia per ser contradictòria la presentació de la querella amb la decisió inicial dels fiscals catalans, que no veien cas. En una roda de premsa posterior, Homs va assenyalar que la sentència està "dictada" i que existeix una actitud gregària entre Govern espanyol, Fiscalia i jutges instructors respecte al 9-N.

En les seves respostes al jutge Palomo, Homs va descartar haver tingut consciència d'haver desobeït al Constitucional, doncs la seva resolució no era concreta i desconeixia a quin àmbit d'actuació es referia. També va assenyalar que el procés era imparable i que ell va actuar seguint el mandat del Parlament, segons va explicar la seva defensa al final de la declaració.