L’entitat de castellanoparlants independentistes Súmate s'ha reunit aquest cap de setmana amb una delegació de les Illes Balears. L’objectiu d’aquesta trobada és valorar la possibilitat d’apadrinar el naixement de Súmate a les Illes.

Es tracta d’un primer contacte, a petició d’un grup de les Illes, en el qual s’intercanviaran impressions. Ara per ara, no està clar com evolucionarà el projecte però el més probable és que l’entitat catalana acabi apadrinant i assessorant la que pot acabar essent una entitat bessona a l’altra banda de mar.

De fet Súmate ja ha tingut una experiència similar al País Basc. El mateix José María Clavero, recentment nomenat president de Súmate, ha participat a diversos actes per explicar el model i ser referència per a una possible associació similar a Euskadi.

Nova immigració

Un dels objectius de Súmate és obrir-se a la nova immigració. La nova junta directiva ja ha iniciat contactes amb diverses agrupacions i Clavero vol intensificar-los en els propers mesos. Es plantegen recuperar una fórmula de trobades en petit format inspirades en el “tuper sex” en les quals els socis de Súmate intercanviïn impressions amb els nouvinguts.

Aquesta iniciativa comptaria amb la col·laboració de “Sí, amb nosaltres”, una plataforma que aplega ciutadans d’origen estranger que viuen a Catalunya i que estan a favor del dret a decidir.     

Sindicats

La direcció de Súmate té vocació de transversalitat i manté contacte amb totes les plataformes empresarials, cambres de comerç, i entitats germanes. Un dels grans actes previstos és una trobada amb els sis sindicats actius a Catalunya. Seria la primera vegada en molts anys que coincideixen en un mateix esdeveniment els sis sindicats. 

El nou president de Súmate, José Maria Clavero, al Born Centre Cultural

Junta i estatuts renovats

El relleu a la presidència ha estat el pretext per ampliar l'estructura orgànica de l'entitat i renovar-ne els estatuts. Els primers estatuts daten del 2002 i "es van fer ràpid i sense massa elaboració". L'assemblea anual, que es va celebrar el passat 16 d'abril a les Cotxeres de Sants de Barcelona, va aprovar un nou text amb algunes modificacions. Es contempla la possibilitat de presentar una moció de censura a la junta o al president, també es limiten els mandats per tal de regenerar l'entitat, s'introdueix un codi ètic i s'aposta per potenciar la descentralització i superar així la lògica metropolitana. 

L'assemblea de socis també va donar el vistiplau a la nova estructura amb una presidència col·legiada amb la figura del president, José María Clavero, i el secretari general, Marc Santín. S'incorporen també quatre vicesecretaries, tres vocalies i les joventuts. L'objectiu d'aquesta remodelació és treure pressió a la figura del president i configurar un gran equip que treballi per arribar arreu del territori i augmentar el nombre de socis que actualment supera en poc el mig miler.