La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Mercedes Armas ha remès el sumari contra els membres del Govern pel referèndum al Tribunal Suprem. L'hi va demanar Pablo Llarena quan va agafar el cas i, aquest dijous, Armas l’ha enviat a Madrid. Es tracta de la part del procés contra el Govern de la Generalitat pel referèndum a partir d’una querella de la Fiscalia per aturar la votació de l’1 d’octubre. 

Armas és la magistrada que va marcar les pautes d'actuació per a l'1 d'octubre rebaixant les peticions de la Fiscalia, que demanava aturar el referèndum per tots els mitjans. La magistrada del TSJC va posar seny a la petició, demanant garantir la convivència i no tancant els espais dels col·legis electorals on s'hi havien de fer activitats d'altres tipus. Això va garantir d'alguna manera les festes que es van fer el dia abans als punts de votació per protegir els locals.

És també l'ordre a què s'agafen els Mossos d'Esquadra en la seva defensa. Contra la inacció de la qual els acusen les forces i cossos de seguretat de l'Estat, ells defensen la proporcionalitat i garantir la convivència ciutadana

La magistrada envia el sumari a Madrid, perquè ara és competència del Tribunal Suprem, igual que, en el seu moment, la jutgessa Maria Eugènia Alegret va enviar la causa contra els membres de la Mesa del Parlament. S'investiguen els mateixos delictes, pels mateixos fets i contra les mateixes persones i, per tant, la competència, com hi ha aforats, és del Tribunal Suprem.

Avui, també, el TSJC s'ha inhibit a favor de Llarena en el cas contra l'Associació de Municipis per a Independència. El procés s'obre a partir d'una querella de la Fiscalia contra Neus Lloveras i Miquel Buch. El jutge considera que com Lloveras està investigada pel Suprem, i citada a declarar el proper 20 de febrer, pot ser d'interès per a la causa aquest cas.

El que quedarà encara a Catalunya, sense explicació aparent, és tot el sumari del jutge d'instrucció 13. També s'investiguen els mateixos fets i els mateixos delictes, però Pablo Llarena no ha demanat la causa. En canvi, sí que utilitza totes les proves que surten d'aquest sumari, com l'agenda de Josep Maria Jové, les gravacions de les trucades telefòniques o els informes de la Guàrdia Civil.

De fet, avui el jutge del 13 ha decidit prorrogar la complexitat de la causa, tal com va demanar la Fiscalia. Per la qual cosa no es veu la intenció que s'inhibeixi, ni que Llarena li reclami el cas.