Continua la guerra freda a l'esquerra espanyola per la disputa entre Podemos i el projecte polític de Yolanda Díaz, Sumar. La ministra d'Igualtat i dirigent d'Unidas Podemos, Irene Montero, ha demanat aquest dissabte a la vicepresidenta segona i ara líder de Sumar, Yolanda Díaz, que faci campanya pels candidats de la formació per les eleccions municipals i autonòmiques del 28M. En una visita que ha fet als veïns afectats per obres a la línia 7B de metro a San Fernando de Henares (Madrid), juntament amb la candidata de Podemos a la Comunitat de Madrid, Alejandra Jacinto, Montero ha assenyalat a la premsa que "sempre" li han demanat a Díaz aquest suport en campanya. A Podemos temen que Yolanda Díaz es posi de perfil davant els comicis, tenint en compte que no es presenta.

En aquest mateix sentit ja es va pronunciar recentment el portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, que va afirmar que allò més "lògic" seria que Yolanda Díaz doni suport als candidats de la coalició pel 28M a Madrid i el País Valencià, on electoralment competeixen amb Más Madrid, el partit fundat per Íñigo Errejón quan va marxar de Podemos per la disputa política i personal amb Pablo Iglesias, i el valencià Compromís, perquè es tracta "d'aspirants al mateix espai polític". Díaz, que a principis d'aquest abril va presentar la seva candidatura a les generals amb el projecte polític Sumar, i amb el qual vol reagrupar tot l'espai a l'esquerra del PSOE sota el seu paraigua, va rebre el suport d'Íñigo Errejón i Mónica García (Más País) i de Mònica Oltra i Joan Ribó (Compromís), per la qual cosa ha fet un apropament a aquestes formacions polítiques durant els últims mesos. 

En la visita d'aquest dissabte a San Fernando de Henares, Montero ha enaltit la figura de la candidata de Podemos a la Comunitat de Madrid, Jacinta Alejandra, i ha destacat la seva feina com a advocada en casos de desnonaments. "Per descomptat, a Yolanda (Díaz) li hem demanat que doni suport sempre als candidats i candidates d'Unidas Podemos i això també ho faig jo. El meu vot és per Alejandra Jacinto", ha dit la dirigent de Podemos

Cal recordar que els dirigents de Podemos i les cares més visibles de la formació, com la secretària general i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, no van assistir a l'acte de presentació de la candidatura de Díaz a les generals el passat 2 d'abril. Tampoc no ho va fer l'exlíder i fundador de la formació d'esquerres, Pablo Iglesias, que manté des de fa un temps una línia dura amb Yolanda Díaz i figures mediàtiques de la seva òrbita a les xarxes socials i al seu canal de televisió digital. L'ofensiva d'Iglesias és des de l'inici de Sumar, projecte polític amb el qual Díaz s'ha deslligat cada vegada més de la línia de Podemos per mostrar un perfil més moderat i proper al PSOE, amb la intenció d'aconseguir consensos socials amplis i convertir-se en "la primera presidenta d'Espanya". Yolanda Díaz, que mai no ha estat afiliada a Podemos, sinó que ve del Partit Comunista d'Espanya (PCE), sí que va rebre el suport del coordinador general d'Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón. del secretari general del PCE, Enrique Santiago, i d'Ada Colau i Jaume Asens, d'En Comú, partits també membres de la coalició Unidas Podemos al Congrés. 

Echenique marca distància entre Podemos i Sumar

El portaveu d'Unidas Podemos al Congrés, Pablo Echenique, també ha aprofitat recentment en una entrevista amb RNE per afirmar que allò més "lògic" seria que Yolanda Díaz doni suport als candidats de la coalició pel 28M a Madrid i el País Valencià, on electoralment competeixen amb Más Madrid i Compromís. També per negar que Yolanda Díaz hagués estat designada com a candidata d'Unidas Podemos per Pablo Iglesias quan va abandonar la política de partits després de la seva fallida candidatura a la Comunitat de Madrid, i va matisar que Iglesias va demanar suport per Díaz com a futur cap de cartell electoral, aprofitant la bona acceptació social que té la política gallega a les enquestes, però que en tot cas ha de ser escollit per la militància mitjançant unes primàries. El portaveu va voler marcar distàncies amb Sumar dient que es tracta de dos espais polítics diferenciats i que fan política de formes "diferents".