Les peces van encaixant i els socis de la coalició PSOE-Sumar van cuidant els seus potencials aliats. A dos dies perquè acabi el termini perquè es constitueixin els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats, Sumar ja ha tingut el primer gest amb un dels probables socis per a la investidura de Pedro Sánchez. La formació de Yolanda Díaz cedirà dos dels seus 31 diputats a Esquerra Republicana perquè els republicans tinguin grup propi a la cambra baixa, tal com han confirmat fonts de Sumar aquest dimecres al migdia. D'aquesta manera, ERC podrà complir un dels requisits que el reglament de la cambra situa com a imprescindible, que és obtenir 5 diputats i el 15% dels vots a les circumscripcions on s'ha presentat. Els altres requisits que no compleixen ni ERC ni Junts és l'obtenció de 15 diputats i el 5% dels vots a tot l'Estat.

Així doncs, Sumar cedirà un diputat dels comuns a la circumscripció de Barcelona i un altre a la de Tarragona perquè, amb aquesta fórmula, els republicans superin la barrera del 15% de vots al global de Catalunya —van reclutar el 13,1% el 23-J—. El reglament de la cambra afirma que, per aspirar a un grup parlamentari propi, s’ha de tenir 5 diputats i “almenys el 15% dels vots corresponents a les circumscripcions en què s’hagués presentat candidatura”. Després de les eleccions generals, ERC només va arrabassar el llindar a Lleida (18,6%) i Tarragona (15,07%), i se’n va quedar a les portes a Barcelona (12,3%) i Girona (14,74%). En el reglament no es tracta la cessió d'escons de forma explícita i concreta, amb la qual cosa l’aprovació depèn del vistiplau de la Mesa, controlada pel PSOE i Sumar.

En qualsevol cas, l’acord per tenir grup parlamentari propi és fruit del pacte que va permetre que Francina Armengol fos elegida presidenta del Congrés dels Diputats per majoria absoluta. En la mateixa línia, Junts per Catalunya també va donar suport a Armengol, entre d’altres, a canvi de tenir grup parlamentari propi. I la fórmula perquè els de Carles Puigdemont tinguin grup propi encara no s’ha resolt. El fet d’obtenir grup propi comporta importants beneficis per a les formacions polítiques. Per exemple, els permet tenir més ingressos econòmics, tenir més temps per intervenir al ple i tenir més finestres per preguntar al govern i registrar iniciatives legislatives.

Els comuns creuen que facilitarà la investidura

Els diputats cedits seran de la branca catalana de Sumar, d’En Comú Podem, que creu que el gest cap a ERC “és una declaració d’intencions” pel que esperen que sigui “una relació fluïda i llarga en els pròxims anys”, “així com una bona senyal de sintonia per a la possible negociació d’una investidura pròxima”. “Volem que els propers quatre anys siguin la legislatura plurinacional que consolidi un govern progressista”, afirmen fonts dels comuns.