El diari Süddeutsche, un dels més importants d'Alemanya, ha fet una radiografia de l'estratègia que està utilitzant el govern espanyol contra el procés independentista català. Al seu entendre, està buscant una "humiliació política".

En un reportatge titulat "Madrid confia en una humiliació política dirigida", el gran rotatiu de Munic afirma que d'acord amb aquesta estratègia, el Tribunal de Comptes espanyol ha incautat la casa de l'expresident Artur Mas, com a multa per haver fet el referèndum del 9 de novembre del 2014. Segons el Süddeutsche, això "agreuja encara més les tensions" a Catalunya. Citant observadors polítics de Barcelona, afegeix que tot plegat "és un intent d'intimidar els polítics catalans favorables a una més gran autonomia o a la secessió".

El diari afegeix que les actuacions judicials marcaran el final de la campanya per a les eleccions catalanes del 21-D, i remarca la forta influència que el PP té en el poder judicial espanyol. "Les dures actuacions del poder judicial espanyol i del Tribunal de Comptes, tots dos estretament lligats a través de moltes personalitats al PP, que està liderat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, determinaran la fase final de la campanya", ha indicat.

Süddeutsche fa un repàs dels darrers esdeveniments a Catalunya, des de la situació dels presos, a la retirada de l'euroordre contra Puigdemont per part d'Espanya, passant pel trasllat de les obres de Sixena per ordre judicial. Referint-se a aquest darrer fet, el diari hi veu també l'estratègia d'humiliació. "El procediment judicial sobre Sixena no s'ha acabat encara, però l'actual administració gestora de Catalunya imposada per Madrid, va retirar l'oposició al trasllat. I des del punt de vista de molts observadors, això és una humiliació política deliberada". 

 

El diari assegura que només hi ha clara una cosa respecte a les eleccions del 21-D i és que "no resoldran el problema". Al seu entendre hi ha dos errors en la política catalana i espanyola. "Rajoy va bloquejar la reforma del pacte fiscal i la revisió institucional del franquisme. El gabinet de Puigdemont, que es va escapolir de la detenció marxant a Brussel·les, creia de forma ingènua que seria possible crear un nou Estat amb un 40 per cent de suport popular, però sense l'aval de l'economia o de l'estranger. I ara fins i tot els contraris a la independència creuen que la detenció de polítics catalans electes i la imposició de multes ruïnoses són igualment perjudicials per a la democràcia", apunta.