El Süddeutsche Zeitung de Munic ha intentat explicar per què a Alemanya ha caigut tan malament l'intent del govern espanyol de condecorar els policies alemanys que van detenir el president Carles Puigdemont, i ho ha resumit aclarint que allà no estan per orgues. "El nord d'Alemanya no està per qualsevol bajanada espanyola (spanischen Unsinn, en alemany)", ha advertit.

El diari, que és el segon d'Alemanya, no dubta qualificar les intencions del ministeri de l'Interior espanyol de "estranyes". I explica que el govern d'Schleswig-Holstein s'ha oposat als guardons per no haver de revelar el nom dels policies. "Schleswig-Holstein no vol que els seus policies quedin atrapats a la política interior espanyola. És possible que els agents també vulguin seguir viatjant tranquils a Barcelona, on la detenció de Puigdemont no ha estat ben rebuda per tothom", ha recordat.

A Alemanya la policia porta a tot arreu el mateix uniforme, però és gestionada de forma independent per cada land, seguint el seu model federal. El ministeri espanyol no ho va tenir en compte quan en comptes d'adreçar-se al govern del land per fer la proposta de guardons, ho va fer a l'Oficina Federal de la Policia Criminal.

El diari de Munic no dubta a fer broma per la situació creada, i es pregunta amb humor alemany "si Espanya ja està fent un monument al policia desconegut d'Schleswig-Holstein".