El diari Süddeutsche de Munic ha afirmat en un reportatge que el conflicte de Catalunya amb l'Estat "és lluny de solucionar-se", i ha explicat l'estratègia de la Moncloa per intentar canviar aquest escenari.  Al seu entendre, la candidatura del PSC amb Salvador Illa és en realitat un intent de la Moncloa de "pacificar definitivament la regió" i de retornar-la a la via autonòmica. "Si Illa aconsegueix la presidència, el president Pedro Sánchez ja no haurà de témer l'aparició de problemes a Catalunya", assegura.

"El conflicte entre Barcelona i Madrid crema [des de la declaració d'independència, el 155 i la destitució del president Quim Torra] i està lluny de ser resolt. La importància que el president espanyol, Pedro Sánchez, dona a la pacificació definitiva de la comunitat queda patent perquè ha enviat el seu ministre de Sanitat, Salvador Illa, de candidat del PSC a les eleccions. Si Illa arriba a ser president de Catalunya, Sánchez ja no hi haurà de témer l'aparició de problemes. Sánchez ha calculat el factor de la pandèmia: Illa es va fer popular amb la gestió continguda de la crisi de la Covid i segons enquestes és el favorit", assenyala.

El diari apunta un segon argument que podria utilitzar l'unionisme en el cas que guanyessin els independentistes, però amb una participació molt baixa. "Si, malgrat les mesures que s'han pres, la participació és massa baixa, Catalunya s'encara a un període de tensió: altres partits podrien llavors posar en qüestió els resultats", assenyala.

"El factor Covid en aquestes eleccions tan importants, i per què el vot podria acabar sent qüestionat", indica el Süddeutsche.

Pedro Sánchez ha fet una crida aquest dissabte a "reparar ferides" i a tornar a "despertar els afectes entre Catalunya i Espanya" concentrant el vot de l'esquerra en el PSC per deixar enrere la "decadència" del que ha definit com una "dècada pèrdua", en al·lusió a l'aposta independentista catalana.

El president espanyol ha donat suport aquest dissabte al candidat del PSC a la Generalitat, en un míting a Salou (Tarragonès), on també ha participat el primer secretari del PSC i nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta.

Sánchez ha reclamat “un Govern que sàpiga assumir el moment històric”, “sense causes perdudes, sense banderes que divideixen, ni màrtirs ni fantasies polítiques” enfront d'uns adversaris que, al seu entendre, només fan "voltes i voltes al passat".

El líder del PSOE s'abocarà a donar suport a Illa aquest cap de setmana, l'últim abans de la cita amb les urnes del 14 de febrer. Aquesta tarda està a Lleida i demà seguirà amb un acte a Girona.