El diari Süddeutsche de Munic, considerat el segon rotatiu d'Alemanya, ha advertit que la situació de la monarquia espanyola és complicada perquè, a banda dels problemes interns, "els catalans i els bascos ja no es resignen a ser governats per un clan reial castellà, els membres del qual repetidament apareixen embolicats en afers de corrupció".

"En les primeres dècades després de la dictadura, Espanya va viure bastant bé amb aquesta forma de govern, que va mantenir unit un país que en certa mesura estava dividit. Però les forces centrífugues són ara cada vegada més fortes i la monarquia s'ha convertit en una poma de la discòrdia (Spaltpilz, en alemany)", indica, per remarcar la importància que la qüestió nacional està tenint en la crisi institucional.

Süddeutsche

"La monarquia és la poma de la discòrdia a Espanya", titula el Süddeutsche

Segons el diari, l'important no serà en realitat si Espanya és una monarquia o una república, sinó el paraigües europeu. I recorda en aquest sentit que Espanya depèn de la UE per no caure en la pobresa. 

"Espanya està madura per anar ara a una altra república? En la dècada dels anys 30, la dura tensió entre les forces socials va portar a la Guerra Civil. Què es guanyaria amb un canvi de sistema? Més que una o altra forma de govern, els espanyols estan davant una cosa diferent, més contemporània: la responsabilitat comuna europea sota el paraigües de la UE", assenyala. "Només la UE pot salvar el país de la pobresa que causen les conseqüències de la crisi del coronavirus. La monarquia és més aviat un afer personal", conclou.