La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, farà una visita oficial a Catalunya per estrènyer les relacions entre els dos governs. Així consta a l'acta publicada de la reunió entre Sturgeon i el president català, Quim Torra, celebrada el mes passat a Edimburg, on Torra va convidar-la a una nova trobada a Barcelona.

"El president va oferir una invitació a la primera ministra per visitar Barcelona, ​​la primera ministra va indicar que estaria encantada de fer-ho", detalla literalment l'informe. La cita encara no té data concreta, però s'espera que sigui en les properes setmanes. 

En aquesta nova trobada, els dos governs tenen la intenció de continuar treballant en la línia que van marcar en la reunió de juliol, la primera d'alt nivell entre els dos governs en quasi una dècada. En aquella ocasió, van analitzar els processos català i escocès i van defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya, a través d'un referèndum a l'escocesa. 

Van coincidir que "el camí a seguir per a Catalunya ha de ser a través de solucions pacífiques i democràtiques que impliquin el diàleg entre les autoritats espanyoles i catalanes", respectant el dret a l'autodeterminació del poble català. En aquest sentit, el govern escocès va oferir a l'executiu de Torra compartir les lliçons apreses durant la celebració del referèndum a través de l'Acord d'Edimburg.

Torra i Sturgeon també volen reforçar els vincles comercials entre Catalunya i Escòcia i destaquen "les oportunitats de cooperació bilateral".

La notícia no ha estat ben rebuda entre les files conservadores escoceses que han criticat que el viatge és una "visita política per impulsar el separatisme" i exigeixen que no es pagui amb diners públics, sinó amb fons del partit nacionalista SNP.