El diari belga De Standaard ha manifestat que la sentència del Tribunal d'Apel·lació de Gant denegant l'extradició del raper Valtònyc a Espanya era del tot previsible, després de la decisió del Tribunal Constitucional belga contra la llei d'injúries a la Corona, que datava del 1847. "La decisió del Tribunal no és cap sorpresa. A finals d'octubre, el Tribunal Constitucional de Bèlgica ja havia dit que la llei d'injúries al rei s'havia aprovat "en un context històric completament diferent". Avui, aquella llei de mitjans del segle XIX ja no és conciliable amb la llibertat d'opinió dels belgues, va dir el Tribunal. En altres paraules, era un privilegi d'una època passada. Segons la màxima cort, si un rei se sent ofès, ha d'invocar la legislació contra la difamació com fa la gent comuna", assenyala.

"El raper Valtònyc no ha d'anar a una presó espanyola. Segons la sala d'acusació de Gant, la condemna del músic per lesa majestat vulneraria el seu dret a la llibertat d'expressió", recorda. I explica que el cantant s'ho ha pres com "una victòria després d'una llarga batalla legal".

"Josep Miquel Arenas Betran, conegut amb el nom de raper Valtònyc, va ser condemnat a 3,5 anys de presó per, entre d'altres, "insultar el rei Joan Carles". Però segons el Tribunal de Gant, la llei belga de 1847 sobre lesa majestat ja no és conciliable amb la llibertat d'expressió. Aquesta llibertat d'expressió està garantida ara per la Constitució belga i pel Conveni Europeu de Drets Humans (CEDH)", insisteix el diari.

De standaard

 

"El raper Valtònyc no serà lliurat a la Justícia espanyola", titula el diari belga De Standaard

 

Els tres magistrats del tribunal d’apel·lació de Gant, a Bèlgica, són contundents en la resolució, difosa avui, sobre  el delicte d’amenaces pel qual el raper Valtònyic va ser condemnat a sis  mesos de presó a l’Estat espanyol. “En l’ordenament  jurídic intern belga, la conducta esmentada no és punible”, i, per  tant, no aprova la seva extradició.   L’Audiencia Nacional va demanar l’extradició del mallorquí el maig de 2018 per la condemna de tres delictes: enaltiment del terrorisme (2 anys de presó), injuries a la corona (1 anys) i amenaces (6 mesos). Els dos primers van ser descartats per la justícia belga, i ara es confirma la negativa per entregar-lo pel tercer.

El tribunal, en divuit planes, relata que des del tribunal de l’Estat espanyol es va enviar a les autoritats belgues una segona ordre de detenció de Valtònyc per unes expressions en una cançó. Hi deia: "Jorge Campos mereix una bomba atòmica. Estic traient l'artilleria i tota la resta necessària. Volem que tots aquests senglars morin".  Campos actualment és diputat per Vox al Parlament Balear.

S’hi detalla que la cançó esmentada va aparèixer en un CD i  en un videoclip (que incloïa una foto de Jorge Campos) amb la cançó, que es va distribuir a través d'un canal de YouTube. També s’assegura que en “la sentència de l'Audiencia Nacional es demostra que Jorge Campos és president del Circulo Balear, un moviment anticatalà, i el seu president hauria patit atacs radicals per part de grups independentistes de Mallorca, amb els quals Valtònyc hauria tingut connexions".  

No obstant això, el tribunal  belga raona que “el primer jutge va observar amb raó en aquest sentit que els esmentats actes d'amenaça oral no són punibles segons la legislació belga sense condició” i hi afegeix que “no apareix dels documents disponibles que la lletra de la cançó fos publicada”.