S'entreveu una sortida al bloqueig polític a Alemanya. El Partit Socialdemòcrata (SPD) ha donat aquest diumenge llum verda a l'obertura de negociacions formals per a una nova gran coalició de govern amb el bloc conservador de la cancellera Angela Merkel, que ara respira més alleujada.

El congrés federal de l'SPD, celebrat a Bonn, s'ha pronunciat per majoria a favor de la línia del seu líder, Martin Schulz, que demanava el sí al preacord per formar un govern estable a Alemanya, mentre que les joventuts del partit i altres corrents interns advocaven per anar a l'oposició.

En el seu discurs, abans de la votació, Schulz ha defensat el projecte d'aliança, afirmant que ha aconseguit concessions "històriques" que suposaran el final de la política d'austeritat liderada per la mateixa Merkel a Europa i del "fantasma del neoliberalisme".

"Podem vèncer l'onada de dretes que colpeja Europa formant un govern estable amb un perfil socialdemócrata", ha afirmat el líder dels socialdemòcrates alemanys. Ha revelat que aquest dissabte va rebre una trucada de suport del president francès Emmanuel Macron.

"Ha arribat el moment de la veritat", ha defensat, després d'un intens debat que ha posat en relleu l'abast de les veus contràries i els múltiples recels de bona part del partit a la que seria la tercera aliança de govern amb Merkel, qui va governar ja amb aquesta fórmula en la seva primera i tercera legislatures.

Conscient de les crítiques internes, que trobaven a faltar un "segell socialdemòcrata" al preacord consensuat, Schulz s'ha compromès a treballar per "millorar" el que s'ha pactat, amb l'objectiu d'aconseguir una sanitat pública més igualitària i aixecar les restriccions al reagrupament familiar.