L’Ajuntament de Barcelona comença l’any fent posant en marxa el Portal de la Transparència, per fer més accessibles i clars els comptes i l'acció de la institució a la ciutadania. La web posa a disposició de qui ho vulgui la caixa municipal i altres indicadors de transparència, com les declaracions de béns i patrimoni dels 41 regidors i dels consellers de districte en el moment de prendre possessió del càrrec.

Les dades ja es poden consultar des del 30 de desembre al web del consistori. En el cas dels regidors i consellers, es tornaran a actualitzar quan cessin en el càrrec per mostrar la variació del seu patrimoni.

Una dada: tots els presidents dels grups municipals cobren 92.000 euros bruts anuals, menys la líder municipal de la CUP.

El sou de l’alcaldessa

Amb data d’octubre, els ingressos d’Ada Colau es fixaven en 100.000 euros anuals però, en aplicació del codi ètic de Barcelona en Comú en percep 2.200 nets mensuals en 14 pagues. L’alcaldessa ha renunciat a 1.532 euros mensuals que rebia com a tècnica a l’associació Guanyem Barcelona.

Colau declara com a béns 5.489 euros en dos comptes corrents. El primer, del qual n’és la titular, conté 2.989 euros. Els 2.500 restants es troben en el segon, que li pertany un 50%. No té cap propietat al seu nom ni tampoc immobles ni vehicles, segons va declarar al juny en prendre possessió.

Les residències de Trias

L’exalcalde de Barcelona i líder municipal de CiU posseeix un apartament, un traster i un aparcament a Naut d’Aran. També té el 50% d’un habitatge a Menorca i el 8,33% de dos locals a Barcelona, a més d’un cotxe del 2005, 120.800 euros en dos fons, 16.700 en dos dipòsits bancaris, accions i un quadre del pintor Pere Pruna valorat en 18.000 euros.

Mejías, al 50%

La presidenta del grup municipal de Ciutadans declara tenir el 50% de dos immobles, un amb hipoteca i l’altre sense càrrecs, un cotxe –des del 2008– i dos comptes bancaris al 50% amb un total de 4.678 euros.

Bosch, renuncia a l’AMB

El cap d’Esquerra al consistori barceloní té dos pisos a Barcelona i un compte corrent amb 40.000 euros. Bosch va renunciar a les retribucions que li pertocaven com a vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Collboni, hipoteca

El dirigent municipal del PSC té un 40% d’un habitatge a Barcelona i el 100% d’un altre però amb hipoteca. També té un aparcament, un cotxe –des del 1999– i dos dipòsits bancaris, un amb 3.000 euros, del qual n’és l’únic propietari, i l’altre, que el té al 50%, amb 500 euros.

Alberto Fernández, tres motos

El líder del grup municipal popular barceloní té la meitat d’un habitatge amb aparcament i un despatx –també amb aparcament– a Barcelona, tres motos, accions i quatre dipòsits bancaris, dos al 50% amb 8.875 euros en total, i dos dels que n’és l’únic propietari amb 3.500 euros.

La CUP, escàs capital

La cap municipal de la CUP, María José Lecha, no declara cap propietat. Només dos comptes que junts sumen 4.600 euros. És l’única presidenta municipal que no cobra els 92.000 euros bruts anuals que pertoquen als caps de partit, en compliment del codi ètic de la CUP: té uns ingressos mensuals de 2,5 vegades el sou mínim interprofessional repartits en 14 pagues.