L'economista Xavier Sala-i-Martín s'ha mostrat sorprès pel gran gir que ha fet la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb el pla de reactivació econòmica germànic, el més important des de la postguerra mundial, perquè significa abandonar la tradicional política d'austeritat i assumir que caldrà entrar en dèficit.

"Alemanya redueix impostos i augmenta despesa (és a dir, crea dèficit) per reactivar l'economia. Em pregunto per què no fa servir la fórmula d'austeritat que recomanava el 2012 per als altres països", ha indicat. "Merkel ha canviat de teoria o el que és bo per als altres no és bo per a Alemanya?", s'ha preguntat.

La democristiana CDU i els socialdemòcrates de l'SPD han acordat el pla de reestructuració alemany. Els dos grans partits alemanys han acordat abaixar l'IVA per afavorir el consum, crear un bonus infantil pel qual es pagaran 300 euros per nen, i invertir el 4 per cent del PIB, és a dir uns 130.000 milions d'euros. L'acord preveu que s'apliqui aquest any i l'any vinent.

Del total de 130.000 milions, 120.000 els aportarà el govern alemany, amb la voluntat de reactivar l'economia i el consum dels alemanys

Des de l'1 de juliol, la taxa de l'IVA passarà del 19% al 16%, i la taxa reduïda anirà del 7% al 5%. El govern alemany ha demanat a les empreses que repercuteixin el benefici en una rebaixa de preus.