Els ciutadans de Vilassar de Mar han alertat aquest cap de setmana de la presència d'una fragata militar situada davant de la localitat. La nau va començar a ser detectada per primer cop aquest dissabte, i encara es pot veure avui des de la platja, ja que no s’ha mogut de lloc. Des de la CUP de Vilassar de Mar avisen de la presència de l'exèrcit espanyol a "les nostres costes i exigim marxi". En aquest sentit, reclamen que s'allunyi de la costa per fer maniobres. A través d'un missatge al seu compte de Twitter han exigit que l'exèrcit marxi dels Països Catalans, "que se'n vagin!" 

Captura tuit CUP Vilassar de Mar

La fragata

Tot apunta al fet que la fragata que han estat veient els veïns de Vilassar de Mar durant tot el cap de setmana, es tractaria de la fragata FS LANGUEDOC. Aquest tipus d'embarcació està dins de la categoria de missió antisubmarina, però no per això té minvada la seva capacitat antiaèria i guerra de superfície. Les dades necessàries per poder enfrontar-se a aquestes amenaces els hi proporciona el seu potent radar multifunció Thales Herakles, aquest sensor té un abast per a detectar objectius aeris d'uns 250 quilòmetres i de 80 quilòmetres per a objectius en superfície. D'altra banda, és capaç de detectar i realitzar el seguiment de més de 400 objectius simultàniament; la seva antena giratòria té una cobertura de 360° amb un azimut des dels 0 als 70° i a més és compatible amb els míssils antiaeris Àster 15 i Àster 30 sent capaç de guiar-los fins als seus objectius. Pel que fa a les seves característiques tècniques, té un sistema CODLOG (combinat dièsel elèctric i gas), una turbina a gas General Electric LM2500 i dos motors MTU sèries 4000 de 2,2 MW de potència cadascun a dos eixos, velocitat màxima més de 27 nusos i una autonomia de 6.000 milles nàutiques a 15 nusos.

Les vies de tren catalanes van sorprendre fa unes setmanes quan per sorpresa van aparèixer combois carregats de vehicles i armament militar del Port de Tarragona cap a Saragossa. Això es va poder saber gràcies a vídeos i imatges que la gent va compartir a través de les xarxes socials en les quals es veien tancs passant per la línia ferroviària R13 direcció Barcelona-Lleida i també les informacions dels mitjans locals. Curiosament, l'aparició d'aquests tancs coincidia amb la decisió del president espanyol, Pedro Sánchez, d'enviar armament ofensiu a Ucraïna durant la primera setmana de la guerra, però en aquella ocasió els moviments no tenien cap relació amb la guerra, sinó que es tractava simplement d'una ruta de desenes de carros de combat, tancs i militars espanyols al llarg d'aquella setmana amb l’objectiu d'arribar fins al Centro Nacional de Adiestramiento San Gregorio de l’Exèrcit espanyol, al nord de Saragossa.