ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Les vies de tren catalanes han transportat vehicles i armament militar del Port de Tarragona cap a Saragossa en aquests darrers dies. Així ho constaten els vídeos i les imatges compartides pels usuaris de les xarxes socials en les quals es veuen tancs passant per la línia ferroviària R13 direcció Barcelona-Lleida i també les informacions dels mitjans locals. Curiosament, aquest avistament coincideix amb la decisió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'enviar armament ofensiu a Ucraïna davant la invasió de Rússia. Però segons ha pogut saber aquest diari, els moviments no tenen cap relació amb la guerra, sinó que es tracta d'una ruta que estan fent desenes de carros de combat, tancs i militars espanyols aquesta setmana amb l’objectiu d'arribar fins al Centro Nacional de Adiestramiento San Gregorio de l’Exèrcit espanyol, al nord de Saragossa. Els tancs que formen part d’aquesta Comandància General de Ceuta van cap a Aragó per participar de l'Exercici Capitán Barreda, una formació per aquests militars de l’exèrcit de Terra.

Exercicis militars

El cert és que cap dels tancs que aquests dies s’han vist per Tarragona i Lleida té relació amb la guerra de Rússia. Els tancs estan anant cap aquest centre de formació militar de Saragossa i no cap a la frontera de Polònia, on els darrers dies també està previst que l’exèrcit espanyol desplegui les seves tropes per reforçar la línia de l’OTAN. Fins a Tarragona els tancs han arribat amb el buc Ysabel, de l’Armada espanyola, i després han seguit la ruta per tren, passant per Reus i enfilant cap a Lleida i en direcció la capital d’Aragó. Dilluns va arribar a Ceuta, va carregar els tancs, i aquest dimecres va arribar a Tarragona. S’espera que els tancs arribin d'aquí a poc temps al centre de formació militar i que arrenquin els exercicis de gran format, programats abans de l’inici de la guerra contra Ucraïna. Fins al pròxim dia 11 es veuran anar i venir de tancs espanyols entre Tarragona i Saragossa, han confirmat fonts de l’exèrcit de Terra a ElNacional.cat. En total està previst que es moguin 150 militars, 22 vehicles pesants -en tren- i 50 de lleugers -per carretera- durant aquests dies. A més de les imatges que han corregut de Reus, també n'han arribat del pas del comboi per Ponent.

Segona setmana de guerra

Ja han passat set dies. Una setmana després de l'inici de la invasió russa, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, encara ignora el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez. Zelenski ha mantingut una alta activitat a Twitter des del passat dijous 24 de febrer, que ha aprofitat per informar sobre els contactes telefònics que ha mantingut amb diferents líders mundials. Però en tot aquest temps no ha dedicat ni una sola piulada ni a la Moncloa ni al suport que ha rebut per part de l'executiu espanyol. Un menyspreu que se suma al que ja va impulsar el president dels EUA, Joe Biden, quan va excloure Sánchez de les converses de fa unes setmanes sobre l'escalada de tensió a l'est d'Europa entre Rússia i Ucraïna.