El ministre d'Indústria en funcions, José Manuel Soria, ha negat rotundament haver tingut "cap relació" amb una offshore, tal com indicava avui una informació publicada per El Confidencial i La Sexta, relacionada amb la macrofiltració coneguda com els papers de Panamà.

Soria ha assegurat que no ha dirigit, ni ha tingut accions en l'empresa UK Lines Limited, ni en cap altra empresa a Panamà, ni a les Bahames, "ni a cap altre país". El que sí que ha reconegut el ministre és que l'empresa propietat de la seva família havia tingut relació amb UK Lines Limited, però que només tenien una relació "comercial" amb els britànics, ja que eren un dels seus proveïdors.

El ministre ha assegurat també que ha demanat al Fiscal de l'Audiència Nacional que informi de si apareix el seu nom en algun compte o empresa de Panamà i ha donat la seva autorització, a través d'una carta, a accedir a qualsevol informació confidencial relacionada amb la seva persona. Preguntat per la premsa, Soria ha assegurat que no té cap problema en fer extensiva la demanda a les Bahames, ja que l'empresa britànica estava registrada en aquest país caribeny, o a "cap altre país".

Sobre la petició que han registrat partits com Podemos o ERC per fer-lo comparèixer al Congrés dels diputats a donar explicacions, Soria no ha aclarit si ho farà, perquè ha assegurat que "haurà de veure'n els termes". Soria, a més, ha recordat que el govern espanyol té la pauta de no comparèixer mentre està en funcions "perquè no té la confiança de la cambra". D'altra banda, el ministre també ha volgut carregar contra els partits que li han demanat la dimissió, entre ells el PSOE.

Els papers de Panamà

Soria apareix vinculat als papers de Panamà per la seva categoria d'administrador a la societat UK Lines Limited registrada el 1992 a les Bahames, segons ha explicat El Confidencial en col·laboració amb La Sexta.

UK Lines Limited es va dissoldre el març de 1995, prèviament a què Soria comencés la seva campanya electoral per a l'alcaldia de Las Palmas de Gran Canaria. El nom de l'actual ministre, però, no figura als documents des de novembre del 1992, a causa d'un canvi d'administradors que va ser argumentat perquè un d'ells "havia estat nomenat erròniament". D'aquesta manera, el seu germà, Luis Alberto Soria, el va substituir al capdavant de l'offshore.

Més enllà d'UK Lines Limited, Soria també surt vinculat a BIBJ Nominees Limited i BBJ Management Limited, en tant que accionista de la primera societat offshore que exerceix el paper clau al suposat entramat.