La proposta de l'exministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, per a director executiu del Banc Mundial no té el suport del conjunt del Partit Popular. La vinculació de l'exministre als Papers de Panamà i la seva dimissió al capdavant del gabinet de l'executiu espanyol han obert una escletxa entre els qui lamenten la decisió i els qui es remeten al seu perfil professional per avalar-ne la candidatura. Tampoc hi està d'acord el qui fins ara era soci de pacte d'investidura de Mariano Rajoy, Ciutadans, perquè creu que la decisió s'allunya de la regeneració democràtica i la transparència.

Mentre la filtració apareixia als mitjans de comunicació, els populars van restar quiets. La notícia va sortir publicada el mateix dia de la investidura fallida de Mariano Rajoy. Però la vicepresidenta consellera i portaveu del PP a la Junta de Castella i Lleó, Rosa Valdeón, va il·lustrar el seu malestar a través d'un tuit publicat al seu compte de Twitter. "El més suau que se m'acut és vergonya aliena", eren les paraules que la popular emprava per qualificar una notícia que ella mateixa afirmava "preferia pensar" que no era certa. "Que alguns polítics deixin de fer mal a la política de veritat", va afegir.

El tuit de la política de Castella i Lleó és compartit pel president de l'autonomia. Juan Vicente Herrera ha recordat que la consideració cap a Soria no era del tot positiva, interpel·lat pels periodistes quan entrava al comitè executiu del PP. Aquest s'ha celebrat aquest dissabte a la seu de Gènova per ratificar el suport al lideratge del candidat a la investidura, Mariano Rajoy, després del seu fracàs en la votació al Congrés dels Diputats. "No m'estranyi vostè gaire, sap que la meva opinió política de Soria és manifestament millorable", ha dit esquivant la premsa.

Tanmateix, membres del comitè executiu del PP propers al president en funcions han sortit en defensa de Soria. La secretària general, Maria Dolores de Cospedal, ha justificat que l'exministre és "una persona que torna a la seva carrera professional". Cospedal ha explicat el procediment per triar aquest càrrec, el qual s'ajustaria al de l'expolític canari. "La comissió tècnica d'avaluació ha fet una proposta que correspon a una carrera funcionarial", ha indicat. "És la persona més adequada i la seva proposta ha de ser avaluada per 189 governadors del Banc Mundial de tot el món", ha afegit. La dirigent del PP de Catalunya Alícia Sánchez-Camacho s'ha indignat dient que "no es podia" limitar la carrera professional de ningú i que Soria ho farà "molt bé".

La decisió no ha estat ben rebuda a Ciutadans, que fa dies mostra malestar per haver-se passat al 'sí' en la investidura de Mariano Rajoy. Ho van fer pel processament del PP pels ordinadors del cas Bárcenas i ara per la proposta de Soria. "Aquesta forma d'actuar de l'executiu de Rajoy té poc a veure amb una nova etapa de transparència i regeneració democràtica", ha dit el portaveu de C's, José Manuel Villegas. La resposta de Cospedal ha estat contundent i ha recordat que en cap cas l'exministre va estar implicat en trames de corrupció. "Això no té relació amb la regeneració", ha tancat la popular.