El ministre en funcions d'Indústria, José Manuel Soria, ha dimitit de les seves funcions després que sortís esquitxat per la seva relació amb empreses a paradísos fiscals revelada pels papers de Panamà. La Moncloa ha confirmat que Soria renuncia al ministeri i també al seu escó de diputat; a més, es dóna de baixa com a militant del Partit Popular (PP) i del seu càrrec al PP canari. El ministre va haver de canviar el relat dels fets sobre la seva vinculació amb els papers de Panamà a mesura que es demostrava que hi havia tingut relació. Génova es preparava feia hores perquè això acabés passant, afirmant en privat que havia fet "explicacions confuses", i rectificant la seva posició sobre si compareixeria en Consell de Ministres.

Tèrbola trajectòria

Soria és canari i diplomat en Ciències Econòmiques i Empresarials. Entre l'any 1986 i 1987 va ser assessor del Gabinet de l'aleshores ministre d'Economia i Hisenda, coincidint amb l'etapa de Carlos Solchaga com a titular del departament. Precisament, el PP havia afirmat en els darrers dies que la vinculació amb els papers de Panamà s'havia produït quan ell treballava per a aquests dirigents del PSOE.

Després del seu exercici com a tècnic, va arribar a la carrera política en la divisió del PP. Fins a dues vegades va renovar com a alcalde de Las Palmas, passant a ser el president del partit l'any 1999, en substitució de José Miguel Bravo de Llacuna Bermúdez. Bravo havia estat involucrat en el cas de corrupció "Bango", on es denunciava la suposada corrupció política que afavoria a certs constructors. El fet mai va ser aclarit del tot a l'opinió pública i va costar la fractura del PP a l'illa de Tenerife quan passava precisament per una de les seves èpoques de més esplendor.

El seu segon mandat municipal va coincidir amb el govern de José María Aznar. El 2003 Soria va esdevenir president del Cabildo Insular de Gran Canaria, titllat d'haver generat "nivells de baixa gestió", portant-lo a ser destituït per moció de censura. A partir del 2007 es va obrir una crisi interna al PP de Canàries, afegit a casos de corrupció de diversa índole i enfrontaments diversos dins de la formació, que va comportar la pèrdua de suports electorals.

Fins al 2010 ell va exercir com a conseller d'Economia i vicepresident del govern autonòmic, fins que Mariano Rajoy el va fer ministre.

De Bahames a Jersey

La renúncia de Soria arriba un cop ha quedat demostrat que havia estat administrador d’una empresa offshore a les Bahames i dues més a l'illa de Jersey. En primer lloc, quan va dissoldre l’empresa UK Lines, de la qual era administrador i que tenia seu fiscal a les Bahames, va obrir-ne una altra el 1997 a Jersey –una de les illes anglonormandes i amb un règim fiscal diferent del Regne Unit– amb el nom d’Oceanic Lines Ltd, amb la titularitat del 80 per cent del capital a nom d’una empresa opaca situada en aquesta illa. Pel que fa al 20 per cent restant, figura com a propietat de l’empresa matriu de la família Soria, ConsignatariaOceanic, amb seu a Las Palmas de Gran Canària.

Luis Alberto Soria, germà del ministre, va ser el director d'Oceanic Lines fins a l'octubre de 1997, quan va ser rellevat per José Manuel Soria, que era alcalde de Las Palmas de Gran Canària des de 1995. Per tant, José Manuel Soria va mantenir els interessos en aquesta empresa mentre exercia càrrecs públics, primer com a alcalde fins al 2003 i posteriorment com a president del Consell de Gran Canària fins al 2007 .

Un cop revelada l'existència d'Oceanic Lines Ltd, es va fer públic que l'empresa opaca propietària del 80 per cent del capital d'aquesta era Mechanical Trading Limited, també amb seu a Jersey i amb José Manuel Soria i el seu germà Luis com a administradors. Aquesta empresa va ser dissolta l'any 2002, quan José Manuel Soria ja exercia d'alcalde a Las Palmas. 

L'anunci de la dimissió se suma al mal moment que viu el PP, escomès per diversos fronts de corrupció –Granada, Aznar...– en el delicat moment polític que viu l’Estat espanyol, amb el calendari abocat a unes noves eleccions davant la impossibilitat d’arribar a un acord per formar govern.