La Comissió d'Avaluació de candidatures a les Institucions Financeres Internacionals, organisme dependent del Ministeri d'Economia i Competitivitat, ha decidit proposar l'exministre d'Indústria José Manuel Soria per ocupar el càrrec de director executiu del Banc Mundial. Soria va ser ministre durant l'última legislatura de Rajoy, fins al passat mes d'abril, quan va aparèixer en els coneguts com a Papers de Panamà i es va veure forçat a dimitir, després de negar en primera instància que tingués relació amb el cas.

El termini per presentar candidatures acaba avui i el nomenament de l'exministre, juntament amb la dels altres 24 directors executius proposats per la resta de països, serà votada pels 189 governadors del Banc Mundial. Encara que el termini sigui ajustat, no deixa de ser sorprenent que el comunicat oficial del ministeri que dirigeix el popular Luis de Guindos hagi distribuït a les 20.56 el comunicat en què s'anuncia que es proposa Soria. És a dir, només 2 minuts després que Rajoy perdés la votació al Congrés, que ha sigut a les 20.54.

Soria apareixia en aquesta trama de frau fiscal com a administrador d'una firma establerta al paradís fiscal de Jersey. Va ser arran d'aquesta vinculació, que es va veure obligat a renunciar al ministeri i també al seu escó de diputat. A més de donar-se de baixa com a militant del PP i del seu càrrec en el PP canari. Quan es va saber la seva vinculació, el llavors ministre va negar la seva vinculació amb la trama, però va haver de canviar el relat dels fets sobre la seva vinculació amb els Papers de Panamà a mesura que es demostrava que la relació era indefugible.

L'exministre optarà ara a la cadira que Espanya comparteix amb Mèxic, Veneçuela i uns altres cinc països centreamericans en la institució. Un càrrec que té un sou de 226.000 euros anuals lliures d'impostos.

A més de Sòria, la Comissió d'Avaluació també ha proposat Fernando Jiménez Latorre com a director altern al Fons Monetari Internacional (FMI), institució en la qual treballa des de fa dos anys, i a Pablo Gasós i Casao per a director altern del Banc Europeu per a la Reconstrucció i el Desenvolupament (BERD). José Manuel Soria és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i Tècnic Comercial i Economista de l'Estat i, a més de la seva activitat política, ha treballat en diversos càrrecs del Ministeri d'Economia, dins l'àrea de comerç exterior.