"L'exministre José Manuel Soria no és digne de representar Espanya al Banc Mundial". Així comença una campanya oberta a Change.org que exigeix vetar Soria com a director executiu d'aquest organisme per, entre moltes altres coses, haver-se trobat involucrat en el cas dels papers de Panamà, així com per "mentir reiteradament i descarada al poble espanyol".

Només fa dos dies –el 4 de setembre– que un home de Pozuelo de Alarcón va obrir aquesta petició a la xarxa i ja acumula més de 174.000 signatures. Quan només en portava 1.000, el creador de la campanya demanava arribar a les 100.000 signatures per "sortir a la premsa internacional". Ara, el seu repte ja és arribar a les 200.000.

La carta, dirigida al Banc Mundial, explica que "malgrat el seu menyspreable comportament, el nostre Govern en funcions (un govern provisional) insisteix que Soria representi Espanya com a director executiu d'un organisme públic, finançat pels contribuents" i conclou que "si un mentider i corrupte no és digne de representar a Espanya dins del nostre país, encara menys ha de ser-ho fora".

Aquesta, però, no és l'única petició que s'ha obert a la plataforma per demanar el cessament de Soria, tot i que sí que és la que més èxit ha tingut. Altres van destinades al PP en lloc del Banc Mundial i li demanen que faci "marxa enrere" en la designació de l'exministre.

Cova de lladres

Els comentaris de la petició no tenen pèrdua. Hi ha hagut qui ha exposat que "no sembla que aquest sigui el millor lloc per apartar un càrrec públic defraudador i mentider", tot i que el Banc Mundial sigui "una cova de lladres, els funcionaris del qual cobren salaris desorbitats i lliures d'impostos".

D'altres, com el Felipe, denuncien que després d'haver treballat 37 anys, li deneguen el subsidi de 426 euros al mes per tenir 52 anys, tres menys dels que el govern espanyol estableix per poder tenir-hi dret. "Jo no he robat mai ni sé de paradisos fiscals", es lamenta.

El fet que el Partit Popular continuï triomfant a les urnes tampoc no ha deixat indiferent ningú. "La firma no servirà de res perquè els del PP fan el que els surt dels collons, això és una dictadura encoberta", es queixa un altre usuari.

Vergonya, escàndol, despropòsit... Els adjectius dels usuaris per denunciar la situació no tenen aturador i conformen ja una llarga llista de queixes i reivindicacions.