La Universitat Sorbona de París ha estat avui l'escenari d'un debat sobre la UE i la independència de Catalunya, amb la participació del Centre de Dret Europeu. A la trobada hi han participat especialistes francesos i també catalans, com Antoni Marzal. Aquest ha insistit que la crisi política catalana es pot interpretar com una "crisi constitucional europea i no únicament espanyola, perquè els principis que estan en conflicte estan tots dins el dret comunitari".

El professor de la Universitat Panthéon-Assas Édouard Dubout, ha indicat que amb la decisió de no implicar-se en la qüestió de Catalunya la UE "està renunciant a la seva votació federal", i ha argumentat que els Estat federals permeten la seva ampliació interna. Ha posat com a exemples el cas del Jura a Suïssa o el de Virginia als Estats Units.

També ha intervingut el professor de la Universitat de Pau Henri Labayle, que ha subratllat que el cas judicial entre Espanya i el president a l'exili, Carles Puigdemont, està demostrant "les mancances que té l'espai judicial europeu", després que s'ha vist que hi ha diversos criteris. Ha afegit que també s'està demostrant "una crisi del principi de confiança mútua entre jutges" dels diversos països. 

Segons Labayle, la decisió del govern espanyol de fiar-ho tot a l'ordre de detenció europea, per ara fallida en tots els casos, "ha foragitat el poder polític" d'aquest cas, i ha fet que només parlin jutges amb jutges.