La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, no ha pogut reprimir alleugerida un "avui no és com ahir" tan bon punt ha deixat el rei Felip VI dins del cotxe amb què ha abandonat la Fira de Barcelona després de més d'una hora de visita a diferents pavellons del Mobile World Congress.

Quatre anys enrere la notícia de la visita reial al Mobile va ser la negativa d'un empresari català a donar-li la mà. L'any passat, va ser el gest del vicepresident, Oriol Junqueras, ajudant curosament Santamaría a situar-se en primera línia per a la fotografia davant del pavelló espanyol.

Aquest any, la notícia ha estat el boicot dels representants institucionals catalans al sopar inaugural i les protestes al carrer. Enmig una crisi política que ha desembocat en la suspensió de l'autogovern, amb el Govern empresonat o a l'exili i amb el record de la intervenció de Felip VI després de l'1-O, la inauguració del certamen s'ha convertit en un tràngol. La delegació espanyola encara comentava avui la tensió que es va viure al sopar inaugural on el president del Parlament, Roger Torrent, va evitar saludar el Rei ni aplaudir la seva intervenció. Avui Torrent no hi era. 

La màxima representació del Govern català a la inauguració d'aquest dilluns era el secretari de Presidència, Joaquim Nin. Estava present a la salutació a l'arribada del Rei, junt amb els representants del consistori barceloní. També hi era el secretari d'Empresa, Pau Villòria, que duia un llaç groc a la solapa. Villòria ha volgut deixar clar a El Nacional que diumenge els representants del Govern van evitar acudir als actes protocol·laris, però que avui han de ser presents en una fira estratègica per a l'economia catalana.

Igualment duia un llaç groc el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, que no ha participat en la visita del Rei, però sí que era al pavelló quan hi ha tornat el ministre d'Energia, Álvaro Nadal. De fet, la major part de treballadors del Govern presents al pavelló de Catalunya porten llaç groc, com fan habitualment.

Felip VI ha arribat al Congrés passades les 10 del matí, acompanyat de Santamaría, el ministre d'Energia, i les alcaldesses de Barcelona, Ada Colau, i l'Hospitalet, Núria Marín. L'esperaven el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, el regidor del PDeCAT Xavier Trias, i el del PSC Jaume Collboni. No hi havia cap representant de Ciutadans. Tampoc d'ERC ni la CUP.

El monarca ha iniciat un recorregut pels diferents pavellons, que ha acabat amb el de Catalunya, Espanya i el del Mobile. S'ha posat unes ulleres de realitat virtual. I ha marxat. Tot plegat enmig un dispositiu de seguretat que blindava la comitiva i que ha controlat fins al mil·límetre l'accés al Rei d'una manera molt més estreta que en anys anteriors. No s'ha registrat cap incident.

Santamaría, després d'acompanyar el monarca a la porta del seu vehicle, ha tornat a passejar, ja més tranquil·la, per la fira. També ha aprofitat per posar-se ulleres de realitat virtual.